RMK Oandu looduskeskuse juhi Tiina Neljandiku sõnul külvati raja „seeme“ tegelikult juba 2007. aastal, kui RMK pärandkultuuri spetsialist Triin Kusmin looduskeskuse ümbruses inventuuri käigus üle saja pärandkultuuriobjekti kirja pani ning osa neist ka tähistatud said.

„Meie metsades leidub üllatavalt palju eelmiste põlvkondade elu ja töö jälgi – kiviaedu, verstakive, piirikive,“ räägib Tiina Neljandik. „Sinna on istutatud ka võõrpuuliike ja rajatud kvartalisihte. Nüüd on neist kokku saanud terviklik tähistatud rada, kus huvilised saavad ise esivanemate pärandust avastada.

Kohe pärast raja avamist asusid juhendajate saatel teele esimesed retkelised. Rajast rääkisid ning esivanemate pärandust näitasid Tiina Neljandik ja Riina Laanetu. Poole retke peal tehti peatus vanas taimeaias, kus Aavo Laur näitas kuuse- ja männipeenraid ning rääkis puutaimede kasvatamisest enne ja praegu. Pärast matka pakuti kuuma teed, külma jooki ja väikest leivaampsu.

Hiljem sai Oandu looduskeskuse õuel ja näitusehoonetes kuulata vanade metsameeste ning muidu asjatundjate pajatusi kunagistest töödest-tegemistest. Lastele pakkus tegevust meisterdamismeister Ene ning looduskeskuse saalis esitati pärandkultuuriteemalisi filmi- ja slaidiprogramme.