“Valisin põllumajanduseriala, kuna tegeleme kodus loomadega, aga kõige rohkem meeldivad mulle traktorid,” sõnab parim noor taluperenaine Dirgis Jõemaa, Järvamaa Kutsehariduskeskuse esimese kursuse õpilane. “Põllumajandus on elu alus – meie teeme tööd, et teised saaksid süüa ja elada.”

Dirgis on pärit Läänemaalt Martna vallast Jüri talust. Talu 130 lihaveist hooldavad Matsalu looduskaitseala. Tütar on abiks põllutöödel. Meelsasti teeb ta masinatöid ning peab lemmik-traktoriks John Deere’i, millega on kõige rohkem harjunud.

Dirgis ütleb, et valis Särevere õppekohaks sellepärast, et see on kodule lähim kool, kus põllumajandusharidust jagatakse. “Ka mu vanemad on siis täiendõppel käinud,” lisab Dirgis.

Kuigi parim noor taluperenaine mõtleb, et tulevikus võiks kodutalu üle võtta, tahaks ta enne mõnes muus põllumajandusfirmas töötada, et saada kogemusi, kuidas mujal majandatakse ja tööd tehakse. Veel arvab ta, et tuleks ka maaülikoolis käia, et saada võimalikult head teadmised.

“Taime- ja loomakasvatus on mõlemad huvitavad, mulle meeldivadki mõlemad,” ütleb parim noor taluperemees Günter Kuru. Günteri kodu on Kilingi-Nõmmel. Lähedal asub suur põllumajandusfima OÜ Weiss, kus ta on lapsest peale tööd teinud. Tema isa oli seal farmijuhataja. Viimatised praktikad on Günter teinud aga Põlva Agros.

Järvamaa Kutsehariduskeskus on tallegi kõige lähem põllumajanduskool, pealegi saab seal tema sõnul parima loomakasvatushariduse.

Günter on rahuliku närviga noormees, kes suutis saada tiitli teist aastat järjest. “Mul polnud võisteldes pinget. Püüdsin teha nii hästi, kui suutsin,” rääkis Günter juba mullu.

Tulevikus tahaks ta teha tööd kaasaegses farmis, kuid selle kõrval võiks hobina pidada lihaveiseid.
Noortalunike võistlus 2015
Allikas: Järvamaa Kutsehariduskeskus
Võistlusalad ja tulemused

Teadmiste test Nantido Päärand Järvamaa KHK

Või valmistamine Kaupo Kaust Olustvere TMK

Kodumaise puidu tundmine Günter Kuru Järvamaa KHK

Veiste eluskaalu määramine Nantido Päärand Järvamaa KHK

Traktori täpsussõit Martin Žuravljov Järvamaa KHK

Põllu suuruse määramine sammudega Günter Kuru Järvamaa KHK

Ajalooliste talutööriistade tundmine ja viljakoti kaalumine Jessica Kull Põltsamaa AK

Palgi saagimine käsisaega Laura Luur Olustvere TMK

Kartulinoppimine Günter Kuru Järvamaa KHK

Põllutööriistade haakimine traktorile Keit Uusen Olustvere TMK