Nii põllumehed kui ma ise olen küll rahul. Tänavu on taliviljad tänu pehmele talvele suurepäraselt talvitunud. Mõnel pool Eestis on olnud probleeme, et hilised talirapsikülvid on jäänud hõredaks, aga see on ka loomulik, kuna nad ei saavutanud talvitumiseks vajalikku kasvufaasi.

Kevadkülv tegelikult veel käib, eriti raske oli Lõuna-Eesti pool, sest kevad oli vihmane ja põllud märjad ning masinatega ei saanud peale minna. Sel aastal oli eelisolukorras Põhja-Eesti, kus oli kuivem ja sai hakata varem külvama. Samas jällegi kuivem periood ei soodustanud nii hoogsat taimede kasvu. Üldiselt võib kevadega rahul olla, kuna taliviljade võrsumine on olnud tänu jahedusele hea.
Kevadkülv tegelikult veel käib, eriti raske oli Lõuna-Eesti pool, sest kevad oli vihmane ja põllud märjad ning masinatega ei saanud peale minna. Tiiu Annuk.

Milline on saagipotentsiaal?

Kõige olulisem on ikkagi, et talivili talvitus, isegi taliodrad, mis meie tingimustes kipuvad sageli välja minema, on seekord enamasti heas või suurepärases olukorras. Usun, et tänavu tuleb taliodraga päris mitu põllumeest viljelusvõistlusele välja.

Tritik, mis lumiseene kahjustuste tõttu sageli hukkub, on ka tänavu heas seisus, kuna lund oli vähe. Seega potentsiaali on tänavu küllaga ja kindlasti tuleb ka üllatusi. Ehk saadakse isegi uusi rekordeid saagikuses.

Millele tuleks väetamise ja taimekaitse puhul seekord ennekõike tähelepanu pöörata?

Ma arvan, et ega tänavune aasta ole teistmoodi kui eelmised. Kindlasti peaks tähelepanu pöörama väetamisele – et väetisi kasutataks majanduslikult optimaalsel tasemel ja õiges vahekorras, samuti on oluline keemilise taimekaitse vajaduse hindamine.

Kuna integreeritud taimekaitse järgimine on kohustuslik ja üks väga tähtis osa meie viljeluses, võiks eraldi esile tõsta põllumehi, kes suudavad hea saagi puhul tarbetuid kulutusi vältida.

Siiani oleme andnud eraldi auhindu kõrgeima saagi saajatele ja suurima tulukusega kasvatajatele. Eelmisel aastal võitis küll talirapsi saagikuse võitja ka tulukuse auhinna, kuid tavaliselt see nii pole.