RETSEPTID: Mahlakad võileivakatted
Võileival saab kavalalt ära kasutada ka köögivilju, mis muidu võib-olla hästi kaubaks ei lähegi. Kui aga suuremast peost on üle jäänud natuke rohkem suitsuliha ning viilukesed suitsuvorsti, võib need ajada läbi hakklihamasina ning valmistada talviselt tugeva võileivakatte.
Porgandikate
- 4–5 keedetud porgandit
- 2 keedetud muna
- 100 g riivitud juustu
- 2–3 sl majoneesi
- maitseks musta pipart, soola
Porgandipirukast on sel korral võetud vaid täidis. Riivige keedetud porgandid, juust ning hakkige munad, segage läbi ja lisage majonees, maitsestage soola ning musta pipraga.
Sobib nii saiale kui leivale, aga mõnikord on hea ka lusikaga otse kausist suhu pista, sest maitseb leivatagi hea.
Kõhutäis kalast
- 1 tuunikalakonserv
- 2–3 sl kappareid
- 1 küüslauguküüs
- 2–3 sl valget veini
- 2 tl oliiviõli
Valage konserv sõelale, et liigne vedelik ära valguks, lisage kalale kapparid, küüslauk, valge vein ning õli ja püreestage kõik ühtlaseks.
Maitseb väga hea soolastel küpsistel.
Punapeedimääre
- 50 g Kreeka pähkleid
- 200 keedetud punapeeti
- 100 g määrdejuustu
- maitseks soola, pipart
Riivige keedetud peedid peenikese riiviga, valage liigne vedelik ära.
Hakkige pähklid peeneks ning valage peetide hulka. Lisage määrdejuust, segage ja maitsestage soovi korral soola ning musta pipraga.
Suitsulihamääre
- 300 g sinki
- 100–150 g määrdejuustu
Hea võimalus kasutada ära suitsuliha, kui seda kipub ülemäära olema. Ajage suitsuliha läbi hakklihamasina, lisage määrdejuust, segage ühtlaseks.
Tõmmake paks kiht määret leivale ning kõige peale lõigake paar rõngast sibulat.
Sobib väga hästi ka pannkoogi täidiseks ning piruka vahele.