Kui miski kriibib kurku ja nina on vesine, peitub põhjus tõenäoliselt selles, et kodus või kontoris on liiga kuiv õhk.

On kindlaks tehtud, et inimene tunneb end ruumis kõige paremini siis, kui õhk on parajalt niiske, umbes 50%. Kütmine paraku kuivatab õhku. Keskküttega soojaks köetud ruumis on õhk sageli liiga kuiv – niiskust alla 40%.

Radiaatori läheduses on olukord veelgi hullem. Liiga kuiva õhu mõjul nina limaskest kuivab ega suuda sissehingatavat õhku enam puhastada. 

Ebameeldiv enesetunne ongi platsis, sest kuiv õhk on täis tolmuteri, millel võib ringi hõljuda baktereid, seeneeoseid ja kunstmaterjalidest eraldunud toksilisi ühendeid. Õhus hõljuv tolm paneb ka silmad kipitama ning võib põhjustada allergiat.

Väga kuiva õhuga kaasneb veel üks ebameeldiv asi – staatiline elektripinge. Kes meist poleks ehmunud, saades ukselingilt või mõnelt metallesemelt särtsu.

Mida niiskem õhk, seda kiiremini langevad tolmuosakesed maha ega häiri meid.

Õhku saab niiskemaks muuta spetsiaalsete elektriliste õhuniisutitega. Kuigi moodsatel seadmetel on nägus disain, rõõmustavad lopsakad taimed silma siiski märksa rohkem.

Suurem osa taimede kastmisveest aurub lehtede ja mullapinna kaudu õhku. Mida soojem ja kuivem on õhk, seda rohkem vett aurub. Taim jahutab end sel moel ja niisutab oma ümbrust.

  • Üks parimaid rohelisi õhuniisutajaid on vahelduvalehine lõikhein. Rahvasuus kutsutakse teda vesipalmiks, papüüruseks või vihmavarjutaimeks. Suur lopsakas taim saadab keskküttega tuppa, kus on 22° sooja, päeva jooksul umbes kaks liitrit vett. Sellest piisab, et 20 m² suuruses ruumis oleks õhk parajalt niiske.
  • Tõhusalt eemaldavad õhust toksilisi aineid palmid, neist tublimad on kuldviljakpalm, laose datlipalm, Forsteri kentiapalm ja mägipalmid.
  • Viigipuudest edestab teisi oma niisutus- ja õhupuhastusvõimelt suurte laiade lehtedega kummi-viigipuu.
  • Tõhusad õhuniisutajaid on paljud populaarsed toataimed: draakonipuud, diifenbahhiad, tups-rohtliiliad, tõlvlehikud, sõrmlehikud, hiina kasena tuntud rooshibisk, toasõnajalg nefroleep, tarsaniköiena tuntud nõelköis.