• 2 kg tomateid
  • 5 lehtedega väikest kirsioksa
  • 1,3 liitrit marinaadi

Marinaadiks 1 liitri vee kohta

  • 50–100 ml naturaalset äädikat
  • 1 kl suhkrut
  • 50 g soola

Peske tomatid, eemaldage varreotsad. Peske kirsioksad, lõigake juppideks ning pange koos tomatitega purkidesse. Kallake peale kuum marinaad ning kaanetage.

Marineeritud tikrid

  • 1 kg tikreid
  • kaneeli
  • musta terapipart
  • nelki
  • köömneid

Marinaadiks 1 liitri vee kohta

  • 2 sl 30% äädikat
  • suhkrut ja soola

Keetke marinaad, pange marjad purkidesse, valage marinaad peale ning kaanetage.

Marineeritud aedoakaunad

  • 300 g aedoakaunu
  • 1 l vett
  • 2 sl suhkrut
  • 2 sl 30% äädikat
  • 2 sl soola
  • 5–6 tera musta pipart
  • 2–3 tera vürtsi
  • 1 loorberileht
  • 1 sl hakitud tilli
  • 1 sl hakitud petersellilehti

Keetke marinaad, blanšeerige oad. Pange need keevasse marinaadi ning kuumutage umbes 20 minutit. Tõstke oad koos marinaadiga purkidesse ja kaanetage.

Kabatšokihoidis lihatoitude juurde

  • 3 kg kabatšokki
  • 5 paprikat
  • 100 g küüslauku
  • 1–2 väiksemat tšillipipart
  • 200 g suhkrut
  • 200 g õli
  • 0,5 l tomatipastat
  • 2 sl soola
  • 2 sl 30% äädikat

Ajage kõik ained läbi hakklihamasina ja pange keema. Riisuge vaht ning lisage maitseained. Keetke 1–1,5 tundi ja pange kuumalt purkidesse.

Õuna-arooniasalat

  • 2 kg arooniat
  • 3 kg õunu
  • 0,5 kg suhkrut

Keetke arooniad katki ja suruge pudrunuiaga pehmeks. Lisage õunad ning keetke, kuni need on samuti pehmed. Pange juurde suhkur ja keetke veel natuke, pange purki ja kaanetage.

Meega paprikad

  • 2 kg eri värvi paprikaid
  • 2 l vett
  • 100 g 10% äädikat
  • 100 g soola
  • 350 g suhkrut
  • 3 sl mett
  • 6 sl õli

Ajage vesi keema, lisage tükeldatud paprikad ning marinaadiained. Laske mõni minut keeda (paprika peab jääma krõmpsuks). Tõstke purkidesse ja kaanetage.

Marineeritud ploomid

  • 500 g ploome
  • 2 dl õunaäädikat
  • ¾ dl vett
  • ½ sl soola
  • 1 sl suhkrut
  • 4 tera nelki
  • kaneelikoort

Peske ja kuivatage ploomid, torkige koore sisse augud ning laduge ploomid puhtasse purki, valage peale kuum marinaad ja kaanetage.

Ingveri-küüslaugulisand

  • 100 g puhastatud ingverit
  • 100 g puhastatud küüslauku
  • 1 tl soola
  • 1 sl 10% äädikat
  • 2 sl keedetud jahutatud vett

Püreestage kannmikseris ingver, küüslauk ja vesi. Lisage sool ja äädikas ning segage hästi läbi. Pange purkidesse ja kaanetage. Säilitage külmikus.
Seda kastet on hea juurde panna maitsestamata jogurtile, hapukoorele või majoneesile – nii saate maitsva kastme lihatoitudele.

Õuna-porgandisalat arooniaga

Soolvee kogus 1 liitrile veele: 2–3 sl soola, 4–5 sl suhkrut

Peske ja puhastage hapud õunad, porgandid ja mädarõigas ning riivige kõik ära. Segage hästi läbi, pange tihedalt purkidesse ja valage üle kuuma soolveega.

Katke purgid kaanega ja steriliseerige keevas vees (0,5-l 10–12 minutit, 1-l 15 minutit). Kaanetage ning jahutage. Väga hea söömiseks hapukoorega (enne nõrutage vedelik ära).

Maasikaliköör

  • 6 dl maasikaid
  • 1 vanillikaun
  • 3 dl suhkrut
  • 750 ml viina

Lõigake maasikad pooleks ning pange koos poolekslõigatud vanillikaunaga keeratava kaanega purki. Valage peale viin, nii et see marju katab ning laske külmikus paar nädalat seista.

Kurnake maasikad välja ning segage juurde suhkur, kuni see lahustub. Hoidke külmikus.