Ärevaks võivad teha aga niisugused pealtnäha lihtsad sümptomid nagu kipitus-, kuivus-, väsimustunne või punetus.

Need sümptomid võivad olla tingitud kuivast õhust (kütte­perioodist, konditsioneerist) või pikaaegsest pingsast tööst (tahvel)arvuti või nutitelefoniga. Samuti mängivad oma osa vanus ja suitsetamine. Pärast 40. eluaastat väheneb pisarate eritumine ning nende kvaliteet muutub kehvemaks. Vahel on silmade kuivuse põhjuseks ka haigused ja tarvitatavad ravimid.

Kuiva silma sündroomi sümptomeid on palju: silm võib olla punane, väsinud, ärritunud, tunduda kuiv, võib esineda valgusekartus, nägemise ähmasus. Vahel tundub, et silmas on liivatera, samuti võivad silmad olla vesised. Tundub imelik – silmad jooksevad vett, kuidas need siis kuivad saavad olla? Sellisel juhul on tegu pisaratega, milles ei ole kõiki silma niisutamiseks vajalikke komponente.

Mida teha ja kuidas valida

Silmade kuivuse vastu tuleb tarvitada kunstpisaraid. Apteegis on päris lai valik niisutavaid silmatilku: on vesisemaid, viskoossemaid, on pudelites suuremas koguses, ampullides üheannuselisi jne, osasse tilkadesse on lisatud dekspantenooli ja vitamiine.

Kerge kuivuse korral soovitatakse vesisemaid tilku ja pikemaajalise probleemi puhul viskoossemaid. Viimaste puhul peab arvestama esmase ähmasusega, mis pilgutamisel kaob.

Dekspantenooli ja vitamiine sisaldavad silmatilgad aitavad lisaks silma niisutamisele taastada ka epiteeli. Ühekordsed annused on ilma säilitusaineteta ja sobivad allergikutele, läätsekandjatele, samuti inimestele, kellel on kunstpisarat vaja kasutada vaid mõni kord.

Sobivaimad silmatilgad leiab iga inimene endale proovimise teel – mis ühele sobib, ei pruugi teisele sobida. Vahel on mõistlik kunstpisarat vahetada. Niisutavaid silmatilku tuleb kasutada seni, kuni probleem kaob, vajadusel pidevalt.

Läätsekandjad peavad enne silmatilkade kasutamist kontrollima, kas konkreetne kunstpisar talle sobib. Loomulikult tuleb kinni pidada silmatilkade säilivusajast. Enamik silmatilku on kasutuskõlblikud 28 päeva pärast avamist.

Millal pöörduda arsti poole

Kui apteegist saadaval olevatest silmatilkadest mõne päevaga leevendust ei saa või kaasneb silma kuivusega mädane eritis, tugev valu, nägemise halvenemine, tuleb pöörduda spetsialisti poole.

Samuti peab silmaarsti vastuvõtule minema siis, kui nägemistäpsus on muutunud, lugemine raskendatud, kui nägemisvälja keskel on tuhm laik, kui nägemine on moondunud (sirged jooned näivad kõverad, tähed on väändunud). Sellisel juhul võib tegu olla kollatähni ehk maakula muutustega.

Kuna tihti on kollatähni muutused seotud kõrgema vanusega, soovitavad silmaarstid üle 65aastastel kord aastas oma silmi kontrollimas käia, sest vahel võib kollatähni kärbumine haarata vaid ühe silma ja inimene ise ei saa arugi, et midagi valesti on.

Arvatakse, et kuigi ealise kollatähni taandarengu ehk ealise maakuli degeneratsiooni tekkes on oluline osa geneetikal, on tähtsal kohal ka inimese enda eluviis. Näiteks suitsetamine suurendab haiguse tekke riski mitu korda.

Kollatähni kärbumise vastu

Antioksüdantide tarbimine võib haiguse kulgu hoopiski aeglustada. Soovitatakse tarbida värskete antioksüdantide poolest rikkaid köögi-, puu- ja juurvilju: spinat, hernes, spargelkapsas, rohelised salatid, mais, aprikoos, kaalikas, porgand, mustikas.

Uuringud näitavad, et teatud mikrotoitained võivad vähendada ealist kollatähni kärbumist, mis tekitab muutusi silmapõhjas ja on maailmas juhtiv pöördumatu nägemise languse põhjus vanemal elanikkonnal. Tarbida võiks antioksüdantseid vitamiine C, E, A, aga ka tsinki, seleeni, luteiini, zeaksantiini, oomega-3 rasvhappeid, mustikaekstrakti.

Luteiin ja zeaksantiin on taimsed pigmendid ning antioksüdandid, mis kaisevad silma võrkkesta kõrge energiaga sinise valguse eest. Mõlemad sisalduvad silma kollatähnis ehk maakulas.

Silmade tervise heaks soovitatakse päevas tarbida 80 mg vitamiini C, 15 mg vitamiini E, 800–1000 mkg-ekvivalenti vitamiini A, 7–11 mg tsinki, 70 mkg seleeni, 500–1000 mg ω-3 rasv­happeid, 10 mg luteiini ja 2 mg zeaksantiini.

Apteegis leidub mitmeid preparaate, milles on olemas luteiin ja vajalikud antioksüdantsed vitamiinid koos mineraalidega. Neid võivad lisaks ealise kollatähni kärbumise diagnoosiga inimestele kasutada kõik täiskasvanud, kes oma silmi turgutada tahavad.

Kasutatud kirjandus:

1. Anne-Liisa Matson, “Vitamiinid silmadele – millised ja mis koguses?”, Apteeker, oktoober 2012;
2. Jaanika Liinar, “Silmaarst annab nõu”, Apteeker, september 2010