Juba ühe ööpäeva möödumisel suitsetamisest väheneb südamelihase infarkti risk, 1–12 kuu möödumisel väheneb tromboosi tekke risk ning südamelihase infarkti risk langeb poole võrra, 15 aastat hiljem on südame isheemiatõve risk mittesuitsetajate omaga võrdne.

Normaalselt peab sissesöödav kalorite hulk vastama energiakulule, kuid soovides langetada kehakaalu, peab toidus sisalduvate kalorite hulk olema väiksem, kui kulutame.

Südame tervise heaks on vajalik vähemalt pooletunnine keskmise tugevusega treening mitu korda nädalas.

Selleks sobib kas jalutamine, kõndimine, sörk metsateel, tänaval või tervisevõimlemine spordikeskuses.

Pidev psüühiline pinge ja vaimne koormus mõjutavad samuti meie südame tervist. Ent lõpuks sõltuvad õnnelikkus, rahulolu ja tasakaal enda suhtumisest ning käitumisest. Öeldud on, et “pole tähtis, mis juhtub, vaid kuidas sa suhtud”.

Aeg-ajalt võiks ka oma tervisenäitajaid kontrollida: lasta mõõta vererõhku, vere kolesterooli ja triglütseriidide sisaldust ning veresuhkru taset.

Kõigile neile, kes saavad tuge ja motivatsiooni enda eest hoolitsemiseks apteegis müüdavatest toidulisanditest, vitamiinidest ja ravimtaimedest, on mõeldud terve riiulitäis tervisetooteid.

Enamikku neist võib tarvitada südamehaiguste ennetamiseks, aga ka ravi ühe komponendina. Ainult neist, apteegi vabamüügis olevatest tablettidest, kapslitest ja tinktuuridest, ei ole arvatavasti kasu. Need üksi ei enneta haigusi ega too tervist tagasi, kuid saavad olla abistavaks vahendiks tervisemurede teadvustamisel.

Toetavad toidulisandid

Põhjalikult läbi mõeldud koostisega ja kvaliteetsed ravimisarnased ained on apteegis olemas, kuid enne nende võtmist tasub konsulteerida oma arsti või apteekriga.

Paljud südant ja veresoonkonda toetavad toidulisandid sisaldavad tuntud taimseid koostisosi.

  • Viirpuu – südame veresooni laiendav, südametegevust korrastav ja vererõhku langetav toime (Cardiopill, Chronocard, SA Südametilgad, viirpuutinktuur ja -ekstrakt).
  • Küüslauk – ateroskleroosi ennetav. Koos kolesteroolisisaldusega väheneb veres ka triglütseriidide sisaldus ja langeb vererõhk (Cardioace, Cardiogen).
  • Veiste-südamerohi – võib kasutada korratu südametegevuse, südamepekslemise ja kõrgvererõhu algstaadiumis (SA Veiste-südamerohu tinktuur, SA Südametilgad, DoppelHerz Vital Tonikum).
  • Aroonia – kõrgvererõhktõbe ennetav, nõrgalt vererõhku langetav.
  • Palderjan – vaimse stressi vähendamiseks, närvipingete ja unehäirete leevendamiseks.
  • Punane riis – võib soodustada kolesterooli alanemist veres (Redasin, Aterin).
  • Sojaletsitiin – tõhustavad rasvade ainevahetust, kasutatakse vere suure kolesteroolisisalduse korral (Terrapoint B-kompleks Letsitiin, SA Letsitiini kapslid 1200 mg).

Vitamiinid

Peale nende sisalduvad südame ja veresoonte tervise jaoks mõeldud toidulisandites ning ravimites sageli veel B-grupi vitamiinid, magneesium ning oomega-3 ja oomega-6 rasvhapped.
B-grupi vitamiinid – normaalse toitumise korral ei teki organismis B-grupi vitamiinide puudust, kuid alkoholi, tubaka, tee või kohvi liigtarbimisel ja ka antibiootikumikuuri järgselt võiks neid juurde võtta.

B-grupi vitamiinid ja magnee-sium sisalduvad mitmetes südamele mõeldud toidulisandites nagu Cardioace, Cardiogen, Terrapoint B-kompleks Letsitiin, DoppelHerz Activ Magneesium, DoppelHerz Vital Tonikum (alkoholivaba), Cardiosan jt.

B1- (tiamiin), B4- (koliin), PP- (niatsiin), foolhapet sisaldavaid ning B12-, B15- vitamiine võib kasutada ka ravi ühe osana südametegevuse korrastamisel, stenokardia, ateroskleroosi, hüperlipideemia, hüpertoonia ja ateroskleroosi korral.

Magneesiumi võetakse hüpertensiooni, ateroskleroosi korral ja kalduvusel trombide tekkeks. Magneesium soodustab organismis ka B-grupi vitamiinide omastamist.

Oomega-3 ja oomega-6 rasvhapped – neid võib kasutada ateroskleroosi ja trombootiliste haiguste profülaktikaks, energiaallikaks kudedes (kalaõlid, kalamaksaõlid, linaõli, rapsiõli, Red Oil, Green Oil, MegaRed).

Kaalium ja magneesium on vajalikud närviimpulsside tekkeks ja levikuks, tagades südamelihase normaalse töö. Osalevad ka veresuhkru ja vererõhu taseme reguleerimisel ning tugevdavad südamelihast (Panangin, Panasil).
Südame- ja veresoonkonnahaiguste ennetamiseks ning leevendamiseks on vabamüügil ka ravimid, kuid neid peaks kasutama vaid kindlate näidustuste või arsti soovituse korral.

Nitroglytserin Nycomed – veresooni laiendava toimega. Kasutatakse stenokardiahoo leevendamiseks.

Hjertemagnyl, CardioAspirin, HertzAss, ThromboAss on tromboosivastased ravimid, mida kasutatakse näiteks järgmistel juhtudel: südame pärgarteri tromboosi profülaktika, südameinfarkti kahtluse korral ja järgselt, rindkere valude korral, ajuarterite tromboosi profülaktikaks, paiksest väheveresusest tingitud ajuinsuldi järgselt.
Me loome ise oma tervise, oma südametervise!

Allikas: Raviminfo.ee, Ain Raali “Maailma ravimtaimede entsüklopeedia”, www.tai.ee