Enne külma ilmaga õue minemist peaks olema kindel, et organism on toas korralikult üles soojenenud. Ka tuleks valida ilmale vastav riietus, mis aitab kehatemperatuuri säilitada.

Nahahooldus

Hoolt tuleks kanda ka selle eest, et need kehaosad, mis riietega kaetud pole – kõrvad, nina, põsed – ei saaks külmakahjustusi. Pakaselisel päeval on abi mitmesugustest maskidest-näokatetest, aga ka spetsiaalsetest kreemidest. Kasutatavad kreemid ei tohiks sisaldada vett ning kreem peaks enne külma kätte minemist olema korralikult nahasse imbunud. Seepärast tuleks kreemitada vähemalt 30 minutit enne toast väljumist. Imendumata kreem võib nahal jäätuda ja nahka kahjustada.

Vahetult enne külma kätte minemist tuleks vältida ka pesemist. Niiske nahk suurendab külmetusriski, ja kui nahk on juba korra külmetanud, on taaskülmetumise oht senisest kõrgem.

Intensiivse päikesega suusareisidel tuleks peale päikeseprillide kasutada ka päikesekreemi, samuti jälgides, et see oleks korralikult imendunud.

Põiepõletik

Eriti naisperet kimbutavad jalgade külmetuse korral sageli põiepõletikud. Selle esimesi vaevusi saab leevendada jõhvikamahla või leesikateega. Lihtsam võib olla jõhvikaekstraktist valmistatud tablettide manustamine, mille toimeained ei lase haigust tekitavaid mikroorganisme kinnituda põie ja kuseteede seintele. Kui lisaks juua palju vett või sooja teed, uhutakse haigusetekitajad organismist välja.

Kurguvalu ja köha

Kui tunnete, et olete külmetunud, sobib hästi kohene sinepi jalavann, pärnaõietee ja taastav puhkus.

Külmetusest annavad sageli märku kurguvalu ja aina kähedamaks muutuv hääl. Kui sellega asi piirneb ja palavikku ei tõuse, võiks ravi alustada apteegi käsimüügis pakutavate kurgutablettide või -aerosoolidega. Tugevatoimelisemad neist sisaldavad nii põletikuvastaseid kui ka valuvaigistavaid aineid. Reeglina ei aita ühest tabletist, vaid ravimeid tuleb manustada regulaarselt mõne tunni tagant.

Köha möödub sageli iseenesest. Seetõttu ei kiirusta ka perearstid köha puhul kohe erilist ravi määrama. Köha eesmärk on hingamisteid ärritavast rögast vabanemine, aga seda võib tingida ka välistemperatuuride kõikumine, mis võib lima­eritust suurendada.

Köharavimite valik on apteegis väga lai. Pakutakse köhateed, siirupeid, lahuseid ja tablette. Kui röga on veeldunud ja hingamisteedest eemaldunud, kaob ärritus ja sellega koos ka köha.

Köha ravil on taas au sisse tõusnud ka sooja niiske auru sissehingamine. Auru tegemiseks on apteegis müügil inhalaatorid, ja koostöös apteekriga leiate kindlasti sobiva toote.

Piinav nohu

Ka nohu võib lugeda iseparanevaks haiguseks. Keskkonnamuutuste tõttu (temperatuur, õhuniiskus) ninaveresooned laienevad ja põhjustavad kerget nina ummistust ning limaeritust, mis on kiirelt mööduv nähtus.

Harvem on tegu viirusega, aga tegelikult ei ole ka see nohu ravitav, leevendada saab vaid sümptomeid. Tilgad ja aerosoolid aitavad kiiresti, aga lühiajaliselt leevendada nina limaskesta turset. Sellistel ravimitel on oma ohud – nimelt tekitavad need pikaajalisel kasutamisel sõltuvust ja seega ei tohiks neid liiga kaua manustada.

Nina limaskesta niisutamiseks, loputamiseks ja sekreedi vedeldamiseks ning väljanuuskamise hõlbustamiseks sobivad erineva soolasisaldusega meresoolalahused. Neid võib muretult kasutada ka teiste ravivõtetega samaaegselt.

Lisaks võib abi olla looduslikest kapslitest ja nohusalvidest, mis sisaldavad hingamisteedele kasulikke eeterlikke õlisid.

Õnnetud traumad

Lisaks eelnimetatule on talvel veel mõned trumbid varuks. Selleks on lumi ja jää, mis sageli põhjustavad kukkumisi. Suuremate traumade korral tuleb pöörduda traumapunkti, aga väiksemate põrutuste, nihestuste ja venituste korral leiab abi ka apteegist.

Selliste õnnetuse korral tuleb haige koht maha jahutada. Kui nahk on terve, sobivad selleks külmageelid või -aerosoolid. Haava või marrastuse korral aga näiteks külmageeli kott. Jahutavaid salve peaks kasutama mitu päeva järjest. Kui valu ja põletik ei taandu, võib kasutada ka põletikuvastaseid ning valuvaigistavaid salve või geele. Kukkumistest saadud verevalumite vastu sobib kasutada hepariini sisaldavat geeli.