Eller kasvatab Virumaal Vinni vallas parima lihakusega lihaveiseid ja väärindab loomade liha oma vorsti­tööstuses Roelas.

OÜ Elmi nuumalaudas on ligi 300 lihaveist: limusiinid ning ristandid belgia sinise tõu ja simmentaliga. Eller on põhjalikult välja töötanud loomade nuumamise ja ristamise süsteemi, tema töö oskuslikul karjaaretusel ning õige söödaratsiooni väljatöötamisel on silmapaistev.

“Põhikari on limusiini tõugu, paaritanud olen neid belgia sinise tõu pulliga,” selgitab mees oma aretusskeemi. “Ühel oli rümbakaal koguni 529 kilo, liha väljatulek ligi 70 protsenti.” Nii on Tarmo Eller ainuke lihaveisekasvataja, kelle kasvatatud lihaveised on jõudnud Euroopa kvaliteedistandardi SEUROP kõrgeimasse S- ehk superklassi. Teised Eesti parima kvaliteediga lihaveised on jõudnud E-klassi.

Eller realiseerib lihaveised siis, kui need on umbes 20kuused, ja kõik on kaalunud üle 400 kilo. Peremehe sõnul on vasikad pool aastat amme all, seejärel nad võõrutatakse ning lähevad lauta nuumale. Eller ütleb, et söödab veiseid kogu nuumaperioodi intensiivselt, andes neile silo, heina, isetehtud jõusööta, rapsikooki ja mineraal­aineid.

Lisaks toodab Eller oma lihatööstuses umbes 36 tonni suitsuvorste aastas. Maad kasutab OÜ Elmi 1500 ha, tegeldakse teraviljakasvatusega, osa on rohumaad.

“Hea on, kui käsil mitu valdkonda – kui ühes on kehvad ajad, siis teine veab välja,” ütleb Eller, lisades siiski ka annuse spordimehe jonni: “Lihaveistega on kõrgeim tulemus S-klass käes, nüüd peaks rohkem põldu panustama hakkama.”