“Meie oleme euro kehtestamisega rahul, kuigi see meie otsustada polnud,” täheldasid Valga Selveri kõrval seisatanud vanem härra ja proua. “Kui vajalikku kaupa Valgas ei ole, leiame selle Valkast. Eks hindadega ole samamoodi, need kerkivad ju aina igal pool.”

Valgas kohvil

Piiriäärsest Selverist allamäge, üle Konnaoja ja ühtlasi kahe riigi vahelise kontrolljoone, jõuab otse Valka turule.

Tühja turuhoone uksel seisnud naisterahvas selgitas, et kala müüakse nüüd auto pealt. Kalaauto seisiski samas ja järjekord oli pikk. Värske räim maksis 1.30 eurot/kg, punetama läinud silmadega kalade kilogrammi sai aga kätte ühe euro eest.

Turu varikatuse all leidus mõni juurikamüüja. Pakuti ka eurose kilohinnaga kohalikke taliõunu, ent ostjaid silma ei hakanud.

Järgmiseks jäi teele ühe X-iga Maxima Valka südalinnas.

“Miks teil juba kevad on, meil aga alles talv?” küsis mu taga kõndinud proua, kui olime kohakuti jõudnud. Naeratasime, et nojah – selja taga ju Lõuna-Eesti ja juba jalge all Põhja-Läti.

Proua osutus valkalannaks, kes käinud Valgas “kohvil” ehk Maximast kampaaniahinnaga Kulta Katriina kohvi ostmas. Temagi leidis, et ühisraha on lävimisvõimalused lihtsamaks muutnud. “Kes neid aasta alguse hindu enam mäletab,” sõnas proua.

Valka Maxima pakkus kampaaniahinnaga Läti palsamit – pooleliitrine ehispudel maksis 8.69. Kilose pätsi kohaliku leiva hind oli 89 senti, mandariinikilogrammil 99 senti. Hispaania kurk maksis 1.29 eurot/kg.

Piimatooted ja kohv olid Eesti omadest veidi kallimad, jahutooted enam-vähem samas hinnaklassis, ka tatrakilo hind 1.19, mis ühena vähestest oli aasta algusega võrreldes paarkümmend senti tõusnud. Ka kanalihatooted tundusid Eesti omadest natuke odavamad olevat.

Valkas piparkoogil

Valka südalinnas asuva Top! marketi uksel lõi ninna mõnus piparkoogilõhn. Selle kaupluse taganurgas, avatud leti taga askeldas kondiiter, kelle küpsetised ostjateni lausa ahjusoojana jõudsid. Kolmesaja grammi kaunis pakendis piparkookide hinnaks oli 2.99 ning ostjaid leidus.

Poes oli saada ka Lätile ainuomast kanepivõid, mille sajagrammine topsik maksis keskeltläbi kaks eurot. Eestit esindas marketis Luunja kurk, 2.39 kilogramm, ent üllatuslikult ka üliodavad, kaduvväikese lihasisaldusega konservid Turisti Eine ja hautatud liha.

Turvamehe valvas pilk sundis märkmikku kotipõhja peitma, kõige vähem tohtis ilusatest piparkookidest pilti teha.

Taas Sõpruse tänavat mööda kodu poole liikudes libises pilk enne piiriületust üles künkanõlvale, kus udus seisvat kalaautot piiras endistviisi looklev järjekord.

Läti keel hakkas uuesti kõrva juba Valga Maxima uksel, kui poest väljuvad kaks prouat valjusti mõtteid vahetasid. Kahe X-iga market säras juba jõulude ootel. Kampaaniahinnaga 7.21 ühiku eest pakuti Vana Tallinna ja Karksi hõõgveini, samuti mandariine, mille kilohinnaks oli märgitud 98 senti. Kulta Katriina kohvi oli samuti järel veel küll ja Luunja kurgi hind sama mis Valka Top! marketis.