“Ishias ehk istmikunärvivalu on ka nimmevalude sagedasim põhjus. Lahtiseletatult pitsub istmikunärv nimmelülide, lihaste või kõõluste vahele ning annab valuaistingu eri kehaosadesse: peale nimmepiirkonna tuharasse, reide, säärde, labajalga... Seega pole ishias omaette haigus. Lisaks valule võib esineda tuimust, surinaid või tunnet, nagu kaoks jalg alt ära.”

Marge Kaljuvee sõnul on ishias tänapäeval mitte niivõrd raske töö tegijate, vaid kontoriinimeste vaevus. Nii tööl kui kodus, samuti auto­roolis istume palju, ja selles sundasendis toimub lülivaheketaste ehk diskide kokkuvajumine. Nimmepiirkonnast seljalülide vahelt algab istmikunärv – inimese kõige suurem ja pikem närv. See võibki anda pitsumise tõttu valu, mis võib kiirguda puusa, jalga, reie ette, reie taha, labajalga.

Abi võib saada tuharalihase teadlikust venitamisest.

Harjutus

  • Heida selili, kõverda jalad põlvedest. Pingutades kõhulihaseid vii üks säär teise põlve peale. Haara kätega alumise jala reiest või säärest. Hinga välja ja tõmba jalga enda poole. Turi hoia lõdvestunult.
  • Tunned venitust alumise jala sääres ja tuharas. Püüa iga väljahingamisega säärt veel rohkem enda poole tõmmata. Kui venitus läheb hästi, võid küünarnukiga vajutada pealolevat põlve väljapoole. Sellega suurendad ja tõhustad venitust veelgi. Kuigi venib tuharalihas, saab hea venituse ka alaselg, kust istmikunärv alguse saab.
  • Minimaalselt hoia ühte venitust 30 sekundit, kokku ühe harjutusena tee 10 väljahingamist. Seejärel vaheta jalga.