Just seda suhtumist – edukate ja nutikate ettevõtjate teistele innustajaks tõstmist – on endas kandnud Maalehe ja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja 10. aastat korraldatav “Aasta põllumehe” konkurss, mis tänavu tähistab juubelit.

Täna istuvad Riigikogu konverentsisaalis koos selle aasta parimad põllumehed, elavad tõestused selle kohta, et edukas maamajandamine on isegi masu ajal võimalik. On enam kui kindel, et vaid virisedes või ahastades poleks põllumehed täna seal, kus nad on.

Kahjuks on ühiskonnas pikka aega olnud nii, et tarbija hoolib küll Eestis toodetud toidust ja eelistab kodumaist, kuid unustab selle taga näha põllumeest. Aga põllumees vajab tunnustust isegi ehk rohkem kui õiglast kokkuostuhinda või kõikvõimalikke toetusi.

Maaleht usub, et maatööl ja selle tegijail on head väljavaated. Jalg, mis adra taga käib, on jätkuvalt õigel teel. Oleme võtnud üheks oma missiooniks tunnustada neid, tänu kellele on kodumaine toit endist viisi meie laual. “Aasta põllumehe” konkurss ja parima pärgamine on neist ettevõtmistest suurim ja tähelepanuväärseim.

“Ei mäleta, et Eesti Vabariigis oleks varem põllumehe tööd nii kõrgelt hinnatud,” rääkis Põlvamaa talumees Raivo Musting aastal 2001, võttes esimesena vastu aasta põllumehe tiitli.

Kümne aasta jooksul on “Aasta põllumehe” konkursil osalenud ligi 150 ettevõtjat, kes kõik jõudnud ka raamatute “Aasta põllumees 2001–2005” ja “Aasta põllumees 2006–2010” kaante vahele.

Žürii käis tänavusele konkursile esitatud 18 ettevõtlikul põllumehel ja talupidajal külas väga palaval suveajal. Sõitsime mööda sulavat asfalti ja tolmuseid kruusateid läbi 12 maakonda saartest Peipsini ning nägime, kuidas maainimesed tegelikult elavad.

On aja märk, et tänavu ei räägitud enam nii palju investeerimisest ning ettevõtluse laiendamisest. Kõneldi pigem võlgadest, nulli jäämisest, pinnal püsimisest. Õnneks kinkis tänavune sügis nii rekordsaagid viljapõllult kui ka põllumeeste jaoks mõistlikule kõrgusele tõusnud piimahinna.

Maaleht tänab täna aasta põllumeest välja kuulutades kõiki teid, kes te kodumaist põllumajandust edasi arendate. Tänab ka neid, kes põldu ei hari, aga oma kodu korras ja maastiku kaunina hoiavad. Ning tänab oma ajakirjanikku Silja Lättemäed, kes “Aasta põllumehe” konkurssi aastaid usu ja innuga vedanud on.