Edasi on asjad liikunud peamiselt kahes suunas: Kohvri päästmine nii diplomaatiliste kui juriidiliste vahenditega ja Eesti−Vene piiril valitseva reaalsuse kirjeldamine.

Kuna Kohvri olukord muutub üha närvemaks ja infot tegelikkuse kohta napib, on nii ametnikud, poliitikud kui ka meedia võtnud fookusesse piiri teema.

Ning kuigi politsei- ja piirivalveameti peadirektor Elmar Vaher on korduvalt kinnitanud, et need kaks teemat ei ole omavahel seotud, on need minu meelest väga otseses sõltuvuses.

Lihtne näide – kas see kõik olnuks võimalik siis, kui meie idapiir oleks korralikult välja ehitatud, nagu rääkisid siseminister Hanno Pevkur ja peaminister Taavi Rõivas sel teisipäeval kagupiiril käies? Ehk rajatud sinna Pevkuri sõnul “kogu pikkuses kümnemeetrine kontrollriba” pluss piiritõkked.

Kas ka korralikult välja ehitatud piiri puhul oleks Kohver saadetud okastraadi taha Vene kolleegidega asju ajama ja kas ka siis oleks Vene eriteenistujad üle kontrollriba teda krabama läinud? Julgen sügavalt kahelda.

On hämmastav, et veel nädalapäevad tagasi rääkisid kõik asjatundjad, ministriga eesotsas, et Eesti−Vene piir on kõigi Schengeni reeglite järgi välja ehitatud ja valvatud. Isegi poliitiline oponent, keskerakondlane Kalev Kallo ütles hiljutises “Foorumi” saates, et piiriga on kõik korras. Aga kas ta on ka kaitstud?

Hämmastav ja harvaesinev üksmeelsus. Ometi oleme olukorras, kus piiri on vabalt võimalik ületada sõiduautoga, nagu seda kirjeldas Setumaal elav ajakirjanik Igor Taro “Vabariigi kodanikes”, või suvalisel seenelisel, nagu tegi seda teine kohalik elanik mõne nädala taguses Maalehe loos.

Isegi eelmise peaministri Andrus Ansipi (kes pidas seda ametit üheksa aastat) julgeolekunõunik Ants Laaneots ütles “Aktuaalse kaamera” uudistes otsesõnu: “Eesti piir on täiesti kaitsetu relvastatud sissetungi ees!”

See kõik veenab, et Eesti−Vene piiri olukord ja Kohvriga toimunu on omavahel selges seoses.

Aga kes siis vastutab selle eest, et Kohver Venemaal kinni istub?

Kas eelmine siseminister Ken-Marti või praegune politseijuht Elmar Vaher, kes piiri väljaehitamist ei ole teoks teinud?

Kas rahandusminister Jürgen Ligi, kes Ken-Marti Vaherile selleks justkui raha ei andnud?

Kas need, kes piirivalve struktuuri kaotasid?

Kas kapo juht Arnold Sinisalu, kes ei hinnanud riske,

mis oleks arvestanud mitte ainult Kohvri ülesannet, vaid ka väga teravat poliitilist olukorda?

Kas kõik viimaste valitsuste ja Riigikogu liikmed, kes on oodanud ametlikku piirilepet ega ole reaalselt piiril toimuvat ega sellega seonduvat osanud hinnata?

Ja lõpuks on vägagi paslik küsida: kelle me peaks kodus kinni panema, et järgmine kord hullem olemata jääks?