Võidakse nüüd öelda, et mis see sinu mure on, sõlmi parem kasvava metsa müügi leping enne raiet. Aga ma ei soovi selliseid müügitehinguid, sest tahan küttepuu enamasti endale jätta, metsakuiva oma tarbeks saeveskisse viia ning kvaliteetse palgi ja paberipuu materjalina ostjale müüa. Ei taha oma metsa ka  harvesteri. Ise sõlmin saemehega lepingu, ise korraldan metsamaterjali väljatoomise ja tee äärde ladustatud puit läheb müügiks. Sel moel toimub kolmekordne puidu koguste ülekontrollimine ja  siiani pole petta saanud. Muidugi tähendab selline korraldamisviis raietööde pidevat jälgimist ning  laadimistööde ja vedude ajal enese kohalolekut. Oma metsade läheduses elaval omanikul on selline võimalus olemas. Seepärast olen valinud raieõiguse müügi asemel materjali müügi. Üks pluss on taolisel raiekorraldusel veel juures: pakun tööd kohalikule (väga heale) saemehele ja kohalikule talunikule, kel on metsaveotraktorid.

Vaatamata uue Metsaseaduse üksikutele positiivsetele külgedele ei usu ma väikemetsaomanike erilist aktiivsuse tõusu.  Kuni maksustamine käib endist viisi, pole teenitud tulu nii suur, et kataks pärast lageraiet metsauuendamise ja tulevikus selle hooldamise vaeva. Isegi toetused ei aita, sest näiteks FIE puhul tuleb metsakasvatuseks saadud toetused deklareerida kui ettevõtlustulu ja see läheb ikkagi maksustamisele. Kuigi FIE saab tuludest maha arvata dokumentaalselt tõestatud kulutused, maksustatakse  tema kasum kõigepealt sotsiaalmaksuga, seejärel omakorda tulumaksuga. Uue korra järgi ei saa makstud sotsiaalmaksu kuluna deklareerida nagu see siiani oli. Järelikult on kõige parem, kui metsa ei raiugi, las kasvab või kuivab. Jäävad ära uuendamisvaevad ja oma küttepuud saab nagunii kätte. Ootame paremaid aegu ja pikapeale ehk jõuab ka metsaomanike ühistegevus sellisele tasemele, et liikmete ühine puidumüük kõigile kasulik oleks.

Maamaksu maksame kui omandi maksu ja see laekub kohaliku valla eelarvesse. Selle kaudu hoitakse muuhulgas korras ka valla teid. Vähemalt meie vallas on teede hooldus hästi korraldatud ja  maaomanikule ei tekita maamaksu tasumine vastumeelsust.

Loe Leili Mihkelsoni arvamusi metsa teemadel siit.