Tõde on tihti surmav

2005. aasta suvel evakueeris Iisrael oma asundused Gaza sektorist ning viis sealt välja oma sõjaväe. Gaza asundustes elasid tihedakspõimunud sõprussuhetega pered, kelle põhiline sissetulekuallikas oli kõrgtehnoloogilistes kasvuhoonetes lillede ning orgaaniliste puu- ja köögiviljade tootmine, millest suur osa eksporditi Euroopasse.

Enne Iisraeli lahkumist Gazast ostsid juudi filantroobid-miljonärid ja Bill Gates 3000 kasvuhoonet 14 miljoni USD eest ning annetasid Palestiina omavalitsusele. Kasvuhooned olid kui Gaza tuleviku ja lootuse sümbolid, mis pidid andma tööd tuhandetele palestiina araablastele, tugevdama majandust, võimaldama toodangut eksportida. Paljudel olid suured tulevikuunistused.

"Kui juudid on läinud, plaanime ehitada siia kodud, poed, rajame ranna turistidele. Siia tuleb paradiis," rääkis Hatem Abu Eltayef, Khan Yunise linnaplaneerija ajakirjanikele. Samal ajal arutas tollane asepeaminister Shimon Peres kohtumisel Egiptuse presidendiga, kuidas rajada Gaza elanikele otseühendus Läänekaldaga. Võimaluste aknad olid kutsuvalt avatud.

Kui Gaza araablased esimest korda mahajäetud juudi asundustesse sisse pääsesid, vaatas palestiina politsei abitult pealt, kuidas kasvuhooned sõna otseses mõttes tükkidena laiali tassiti. Kes võttis pumba, kes toru, kes kile - igaüks krabas midagi. Uhketest tipptehnoloogilistest kasvuhoonetest jäid järele vaid õnnetud metallivared.

2007. aastal tuli Gazas läbi verevalamise võimule Hamas, kelle põhikiri näeb ette Iisraeli hävitamise ja islamiriigi rajamise. Gazast sai terroristide treenimise, relvade tootmise ning rakettide väljatulistamise baas. Pärast seda, kui Hamas keeldus mõnekuist vaherahu jätkamast, tulistades jõululaupäeval Iisraeli 80 raketti, alustasid Iisraeli väed tegevust Gaza sektoris. Youtube'is võib näha intervjuud Palestiina tüdrukuga, kelle kodu purustati õhurünnakus ning kes kaotas oma 4aastase õe. "Kõiges on süüdi Hamas," ütleb masendunud tüdruk.

Lapsesuu ei valeta, aga täiskasvanud ei saa endale tõerääkimise luksust lubada. Üks Fatah't toetav mees lasti kohapeal maha, kui ta väljendas toetust Iisraeli Hamasi-vastasele rünnakule. Sõja alguses hukati Hamasi vanglas 35 kinnipeetut, keda hoiti seal selle eest, et nad olid minevikus Iisraeli terrorivastastes aktsioonides osalenud. 75 Fatah' mehele tulistati jalgadesse ning murti käeluud, et kõrvaldada igasugune nendepoolne oht Hamasi kukutada.

Mineeritud mošeed

Milline on Hamas valitsusena Gaza rahva jaoks? Kas nad kaitsevad ja aitavad sõjakonfliktis oma rahvast? Austria parlamendiliige väitis raadiointervjuus, et Hamas kaaperdab Gazasse toodavat humanitaarabi ning jagab seda oma toetajatele. Gazas olevate Iisraeli sõdurite tunnistuste järgi on terroristid kaevanud elumajade alla keerulised tunnelite süsteemid, kus ennast ja laskemoona varjata.

Hamasi võitlejad on sageli tsiviilriietes ning varjavad end tihedasti asustatud elurajoonides, haiglates ja mošeedes. Videolõigud tunnistavad, kuidas terroristid tulistavad rakette mošee kõrvalt ning varjuvad siis kiiresti pühakotta. Iisraeli sõdurid on leidnud koguni mineeritud mošeesid. Hamasi eesmärk on tõmmata Iisraeli sõdurid lahingusse tsiviilelanikega tihedasti asustatud aladele.

Sel ajal kui Iisrael õpetab oma rahvast, kuidas varjuda Hamasi tulistatud rakettide eest, kihutab Hamas gazalasi õhurünnakute ajal katustele. Hamas ise ei eita oma strateegiat kasutada tsiviilelanikke inimkilpidena. Ka Hamasi esindaja Fathi Hamad ütles mullu peetud kõnes, et Palestiina rahva jaoks on surm saanud tööstuseks, milles paistavad silma nii naised, vanurid, džihaadivõitlejad kui ka lapsed. Fathi Hamadi sõnul lõid palestiinlased neist kõigist inimkilbi sionistliku pommitusmasina vastu, tahtes sellega öelda sionistist vaenlasele: me ihkame surma sama palju kui teie ihkate elu.

Eestlanna Heli Veksler elab  Iisraelis kuuendat aastat.