Pole tähtis, mis põhjusel vanemad on oma lapse hüljanud, aga häid emotsioone ja tähelepanelikku suhtumist ootavad need lapsed igal juhul.

SEB Heategevusfond kogus kolmandat aastat järjest enne jõule kokku enam kui tuhande vanemliku hoolitsuseta lapse kingisoovid ning asenduskodude peremajade vajadused, et neid heategijate toel täide viia.

Kahtlejate armee heategijaid teelt ei väära

Kui olime laste soovid internetikeskkonnas jõulupuule üles riputanud, leidsime ettevõtmist toetavate heade sõnade kõrvalt ka kahtlevaid kommentaare.

“Kas on vaja sellist jõulunorimist korraldada?” – “Jõuluaegne härdus ja unistuste kingid ei asenda kodu!” – “Lastekodulaps vajab enim oma kodu, aga jõutakse taas rahaküsimiseni välja!” – “Mis mõtet on sel asenduskodu laste ülekuldamisel?” – “Isegi paljudel kodus kasvavatel lastel pole telefoni või Wii-mängu.”

Need on vaid mõned näited inimeste suhtumisest heategevusse.

Jah, meie kampaania eesmärk on vanemateta laste soove arvesse võtta. Andsime loomulikult endale aru, et kui väga me seda ka ei sooviks, ei suuda päkapikud jõuluvana kingikotti pakkida hoolivate vanematega kodu. Kuid natukene toeks olla saime ikkagi.

Me ei tohiks panna asenduskodu lapsele süüks seda, et ta unistab nagu iga teine laps. Mõned soovid jõulupuul olid väga väikesed ja mõned päris suured – oli neid, kes igatsesid pehmet kaisulooma või kirjusid käpikuid, aga ka neid, kes unistasid oma elu esimesest isiklikust mobiiltelefonist. Suuremate soovide täitmiseks kutsusime appi sõbrad.

Nii nagu olid erinevad laste soovid, olid seda ka annetajate võimalused, kuid üheskoos saime kõigi laste unistused teoks teha.

Kohustust küll pole, kuid hea tahe korvab kõik

Eesti on piisavalt väike selleks, et suhelda personaalselt iga abivajajaga. See, mis kõrvaltvaatajale tundub lihtsalt üks vidin, võib kingi saajale pakkuda rõõmu ja enesekindlust. Suusapaar võib teha poisist meie uue tippsuusataja ja MP3-mängija võimaldada lemmikmuusikat kuulates kas või natukenegi vaid iseenese mõtetega olla.

Õnneks on Eestis inimesi, kes tahavad lisaks riigile makstavatele maksudele anda ka oma personaalse lisapanuse. Selle tõestuseks, et neid inimesi jagub, on kas või see fakt, et laste jõulusoovide puul olnud unistused täideti vaid seitsme päevaga ja SEB Heategevusfondil on aasta ringi 6500 püsiannetajat, kes annavad oma panuse vanemliku hoolitsuseta laste heaks.

Mitu väikest heategu teevad kokku suure, mis omakorda innustab inimesi head tegema ja abivajajat märkama.

Jõulusoovide puu polnud vaid raha annetamise võimalus.

Nii näiteks võttis meiega ühendust noormees, kes ei soovinud annetada raha, vaid oma aega ning Läänemaal asuv asenduskodu sai jõuluõhtuks jõuluvana.

Üks tüdruk soovis kangesti endale kingituseks kõrvarõngaid. Seda unistust märkas üks proua, kelle hobiks on ehete valmistamine ja tema lubas tüdrukule terve komplekti ehteid meisterdada.

Kuigi keegi ei kohusta kedagi üheski heategevusettevõtmises kaasa lööma, ei tohiks unustada, et keegi ka ei keela meid hooliv ja lahke olemast.