Maanteeamet teatas eile kavatsusest liikluseksamite vastuvõtt Põlvas ja veel mitmes maakonnalinnas lõpetada ja vähendada Põlva liiklusregistri büroo vastuvõtuaega ühele päevale nädalas.

Mida see endaga piirkonna inimestele kaasa toob?

1. Teenuse kättesaadavuse olulise halvenemise. Räägime praegu ligi kümnest tuhandest külastajast, keda soovitakse neljal päeval nädalas jooksutada Tartusse. Miks? Kohapeale jäetakse "suuremeelselt" üks päev vastuvõttu nii-öelda linnukese pärast ja selle kohta on põhjendus, et niiviisi on maksumaksja seisukohalt optimaalne. Millise maksumaksja? Kindlasti mitte kagu-eestlasest maksumaksja, kellelt arvestatakse ikkagi maksusid iga tööpäeva eest, kuid teenust soovitakse pakkuda vaid ühel päeval nädalas.

2. Lisaks ameti töökohtadele liiguvad piirkonnas ära ka autojuhtide koolitajad. Ja nende pered. Ja nende lapsed koolidest. Ja nii edasi. Kes soovib õppida autojuhtimist linnas, kus pole võimalik eksamit teha? Sisuliselt tähendab see piirkondlike autokoolide hävingut või nende kogu tegevuse üleviimist Tartusse või mõnda teise neljast suuremast linnast. Kuidas see on meie suure plaaniga kooskõlas, et soovime riiklikke töökohti piirkonda tuua, kui käivitatakse hoopis vastupidine protsess?
Kokkuvõttes võib öelda, et Maanteeameti tänasel sammul puudub strateegiline vaade ja selleks puudub ka laiapõhjaline poliitiline kokkulepe. Selline, mis võtaks arvesse ka julgeolekupoliitilise otsuse, et soovime ka meie lastelastele siin piiriäärses piirkonnas elu jätkumist. Kagu-Eesti on inimestest tühjaks jooksmas ja kõik ponnistused seda kuidagi pidurdada lastakse ühe ameti poolt lihtsalt vetsupotist alla!