8 tamme sõõri mõõdud

Sõõri läbimõõt peab olema vähemalt 26 m, raadius keskpunktist sõõrjooneni 13 m, tammede vahed vähemalt 10 m, kuna tammede oksad on vähemalt 5 m pikad, siis peab jääma hiidtammedele lahedasti ruumi - tamm on suur ja kuninglik puu. Et sõõr alale ära mahuks, peab olema maa suurus vähemalt 36 x 36 m, arvestusega, et sõõrist väljapoole jääks ka 5 m vaba maad, kuna tamme oksad ulatuvad kaugele. Hoolega peab jälgima, et ei istutaks elektriliinide alla või maa sees olevate torude peale. Tammesid võib istutada ka sügisel, oktoobris, siis ei ole karta kuivamist nagu kevadel istutamise puhul. Mida pikema juurega tamm, seda paremini läheb kasvama. Tammede ümber tuleb lüüa maasse kepid, et suvel kogemata maha ei niidaks ja talvel traktoriga üle ei sõidaks.

Sõõri rajamist peab alustama kogu vaba maa (vähemalt 36 x 36 m) üle mõõtmisega ja leidma selle keskpunkt, sinna lüüa vai ja vaia külge silmusega nöör, mille pikkus oleks vähemalt 13 m, sõltub siis kavandatava sõõri suurusest. Nööri ots pihus kõndida mööda sõõri ja igas ilmakaares lüüa maasse 1,5 m vai (maa peale jääb 1 m, et ei mattuks rohu ja lume alla). Kokku on vaja 9 vaia, kompass, vähemalt 13 m nööri, kirves ja vasar, ning loomulikult 8 ilusat tammepoega.

Tammede tee - tammiste

Peale sõõride võib rajada ka puude teesid ehk puiesteesid, mida ei tohiks nimetada alleedeks. Tammede allee, see kõlab väga võõralt. Eesti keeles on ilus sõna puiestee ja tammede puiestee kohta on ununenud eesti keeles ilus sõna: TAMMISTE ehk tammede tee. Männiste - mändide tee, kaseste - kaskede tee, lepaste - leppade tee, pädaste - pädajate tee, kadaste - kadakate tee, pärnaste - pärnade tee ja nii edasi. Eesti kohanimede hulgas on palju puude teesid ehk puiesteesid.

Jääb üle soovida kaunist 100. sünnipäeva Eesti riigile ja rahvale, ning tammedele rõõmsat kasvamist.