Iga hobusekasvataja on tähele pannud, kuidas hobused vastastikku teineteist hammastega sügavad ja seda eriti laka piirkonnas. Hambad on suksudele vajalik suhtlemisvahend. Hobune annab hammastega liigikaaslasele märku, kust tal sügeleb. Ja nii nad vastastikku sedasügelemise probleemi lahendavadki.

Sügelust aga tekitavad parasiidid. Pole suur saladus, et vähemalt paar korda aastas tuleks just tallis peetavate hobusete kasukat spetsiaalse välisparasiitidevastase vahendiga töödelda. Vahel tuleb probleemseid loomi korralikult pesta.

Asjal on siiski ka tõsisem pool. Võõrastel hobustel sabade ja lakkade katkumine pole üldse ohutu ettevõtmine. Hobuse kabjalöök võib olla surmav. Oleneb sellest, kui tugevasti hobune lööb.

Ma ei soovita mitte kellelgi sellisel viisil jõhve hankida. Kui on tõesti jõhve vaja, võtke ühendust Eesti Hobusekasvatajate Seltsiga, kes annab teile kontaktid, milline hobusekasvataja on nõus teie soovi täitma.

Alati on parem küsida kui ise võtta. Kuigi ma olen pea üsna kindel, et kõmu tekitanud sabade ja lakkade kadumise tekitajad on hobused ise.