Kui reidid on ühepoolsed, siis on see alandav Eestile kui suveräänsele riigile. Eesti ettevõtete poolt pakutavate toodete näidiste sisseveoeelne kontroll Venemaal ja sisseveetud kauba järelkontroll on taolistes olukordades piisav.

Taasiseseisvunud Eestis oli minu teada periood, kus sisseveetavaid toiduaineid ei kontrollitud. Tollase kontrollorgani juht väitis ühel aiandusfoorumil, kus küsisin Euroopas kasutatavate pestitsiidide kohta, mida meil samal ajal ei lubatud kasutada, et EL-st tulevate aiandussaaduste kontroll on lausa keelatud.

Siiani müüakse meil mitmesuguseid imetooteid peamiselt toidulisandite nimetuse all, mille osas pole võimalik hankida elementaarsetki teavet, kaasa arvatud turustaja nimi ja kontaktid. Ka on taoliste toodete reklaam siinmail seaduspärane, toomata sealjuures ära ametlikult heaks kiidetud katseandmeid.

Käesoleva aasta 2. oktoobril saadud vastus: "Tarbijakaitseamet on teadlik nn imetoodete reklaamide vastuoludest ning on oma pädevuse piires tegutsenud, et vastavaid reklaame piirata ning inimesi teavitada toodete ostmisega kaasnevatest riskidest. Kuivõrd enamasti on taoliste toodete müüjaks Ameerika Ühendriiki registreeritud kauplejad, ei ole ametil kahjuks võimalus nende tegevust otseselt piirata."

Nende kahe situatsiooni kõrvutamisel tekib tunne, et Eesti ei ole suveräänne riik, või vähemalt ei käitu sellise riigina. Aga mida me sel juhul oleme üldse saavutanud? Maaelu hääbub, riik tühjeneb rahvast, surve kultuurile ja keelele on jätkuvalt suur.