Minu meelest on aastapäeva ürituse muljekaim toimumise koht ikkagi Tallinn ja Estonia! Selles on oma sümboolika ja sügavamaid tundeid kinnistav mõõde. Tähtsa sündmuse puhul Tallinnasse tulla inimestele meeldib. Tulekuks ette valmistamine ja tulek ise on juba osakene pidulikkusest. Tullakse ka sugulaste või Tallinna tuttavavate juurde jalga puhkama ja end peovalmidusse seadma.

Presidendi selge sõnum tabas praegust otsustamise protsessi „pehmemat kohta“, asendustegevuseks nimetatavat. Vahel tundub, et valitsejatel lihtsalt ei jää päeva või nädalat aega oma elanike eluliste küsimuste ära kuulamiseks ja lahenduste leidmiseks. Päevad täituvad sujuvalt teemadega, mis kah näiliselt tähtsadki. Samas on need "mugavad" arutlusteemad, mis kenasti aega täidavad. Pooletuhandesed töökohtade kaotuste lained jäävad pelgalt ajakirjandusele intervjuudeks, arutamiseks (5000 lehma vähenemine tähistab ca 500 töökohta, lisanduvad töökohad tühjenenud sigalatest, PKC, õlitehas jt.). Töötukassal läheb paremini kui mullu – kliendibaas kasvab.

Teine minule oluline sõnum oli kohustus takistustest üle vaadata tulevikku teenides ja mitte takerduda minevikku. Kujutan ette, et siin alasõnumiks oli üleskutse loobumiseks „sõbrale pulga kodarasse pistmisest“, taotluste ja initsiatiivide ametkondlikust venitamisest. Tõetruud äramärkimised ja samas igapäevaselt väga inimlikud. Juhthoiaku ja järelvalve lõtvumisel kipuvad samad "asendustegevuse" nähtused imbuma igasse ettevõttesegi. Eraettevõttes lõpetab sellise nähtuse saabuv rahapuudus. Valitsejatel püsib võimalus võimalus raha juurde küsida.

Presidendi kõne oli nõnda paljutahuline, et iga kuulaja võis leida midagi enda jaoks olulist.

Minu jaoks on põllumajandus on alati oodatud ja oluline teema. Aegade raskeim turuseis, ületootmine meil ja naabermaades kohustavad igat liikmesriiki pingutama kõigi lubatavate vahenditega sektori säästmist. Arvestades külaliste auväärsusust ja hulka, oleks Aasta Põllumehe ürituse sõnum andnud kuulajaskonnale teadmist juurde. Pidupäevadel ikka esitletakse saavutusi, mille üle uhke olla. Neid võinuks enamgi olla. Väärib märkimist seegi, et praegusel rahutul ajal viibime õnneks selles paigas, kus on märksa rahulikum lõunaregioonidest. Ülearune ei ole ükski nõuanne või märkimine kuis olemasolevat rahuhetke hoida ja pikendada, parandada veelgi naabrisuhteid. Ka Idanaabriga.

Vastuvõtt ise oli särav, kena ja presidendipaar selle keskmes. Pakutavad toidupalad tegid heameelt oma kauniduse ja rohke sortimendiga. Märkajad võisid tunnetada Eesti Toidu eelistust, mida presidendi institutsioon on pikka aega igati toetanud ja tiivustanud. Kontserdi osas meeli köitsid ikka eekõige need osad, mis varasemalt tuntud olid.