projekteerija, Pärnu

Tavaliselt on meil jõuludeks ikka metsseapraad olnud. Tuttava jahimehe käest saame liha. Jõuluprae valmistame koos naisega, see tähendab, et maitsestame liha ja pärast paneme koos ahju küpsema.

Meie peres on liha ainuke toidukraam, mis ei tule poest. Kõik ülejäänu – verivorstidest viina ja õlleni välja – on ikka poest ostetud.

Aare Tuul

abimetsaülem, Tartumaa

See, mida pühade ajal lauale panna, on perenaise otsustada. Olen tavaliselt nii rasked küsimused jätnud teiste lahendada.

Me ei ole jõulude teemat veel kodus arutanud, seega ma ei ole ka kursis, mis saama hakkab.

Varasemate jõulude ajal on jõulupraad ikka enamasti metsloomast olnud.

Olen jahimees ja külmkapist oleks liha võtta küll, mida praeks teha. Minu lemmikuks, mis jõululaualt kunagi ei puudu, on keedetud põdrakeel tarretises.

Liidia Susi

pensionär

Olen jõuluprae alati ise teinud, nii et plaanis on ka seekord ise teha.

Kõige rohkem olen teinud sealiha hapukapsa ja kartuliga, aga olen teinud ka hane ning isegi jänest. Jänes ei ole küll minu lemmik.

Mul endal loomi ei ole, mistõttu pean liha kas poest või turult ostma. Mõnikord on õnnestunud osta lihakraami tuttavatelt, kes ise põllumajandusega tegelevad ja loomi kasvatavad.

Turuhoones on ka selliseid toredaid müüjaid, keda võib usaldada.

Marvi Kibe

kaubandus-töötaja

Jõulutoidud valmistan ise. Tavaliselt teen sülti ja hapukapsast, jõulupraadi ja -kooki. Kuna praegu on kõike saada ning turul müüakse väga head liha, siis ma ei arva, et prae valmistamisega võiks mingeid raskusi ette tulla. Kui tahtmine on olemas, saab kõigest jagu.

Minu pere väga suur ei ole, aga lapsed ja lapselapsed tulevad kindlasti kokku. Enne lauda istumist käime kindlasti kirikus ja surnuaias.

Meelis Mõttus

Metsavenna talu peremees, Võrumaa

Valmis jõulupraadi me poest küll ei osta.

Teeme koos naisega ikka kodus. Neid poepraadisid, mis lihtne ahju pista, võib muul ajal osta, proovimiseks.

Tänavu tuleb võib-olla ämm ka veel appi. Kui abistajaid on ümberringi palju, siis ei väsi keegi peolauda istumise ajaks ära.

Täpselt veel ei teagi, mis seekord jõulupraeks tuleb. Eelmisteks jõuludeks näiteks ostsin Lätist hane.

Vahel on olnud kalkun, vahel seapraad. Kui arvestada, et jõulud kestavad mitu päeva, siis oleme vähemalt korra pühade ajal ka seapraadi teinud.

Kindlasti ostame verivorste. Mulgi kapsad teeme ise, ostame hapukapsaid ja keedame tangudega koos pehmeks.