Jaago käsitöötalu perenaine

Kasutan sularaha võimalikult vähe, aga maal on see mõnikord siiski paratamatu. Kaardiga maksmise võimalusel maksan kaardiga, välja arvatud juhul, kui kotti on mingil põhjusel kogunenud sularaha.

Sularahaautomaati kasutasin viimati ilmselt mõni kuu tagasi ja enne seda jälle mõni kuu tagasi. Kuidagi on läinud nii, et loomulik sularaharinglus katab minu väikese sularahavajaduse ära ja poest toitu ostes maksan kaardiga.

Rein Kilk

ärimees

Püüan sularaha võimalikult vähe kasutada, peamiselt hügieeni pärast – seal on kõige rohkem baktereid. Olen sellest lugenud ja mulle tundub see tõsi olevat. Pealegi, Eestis saab ju praktiliselt ilma sularahata hakkama, see on täitsa võimalik.

Noh, kroon oli vähemasti esteetiliselt mõnus, sellega kaasnes mingi nauding – kas just nauding, aga korraks tuli soe tunne Koidulat või Kerest vaadates. Mul ei ole maakohtades ka maksmisega mingit häda olnud, makseterminalidega varustatuse mõttes on Eesti üks eesrindlikum paik maailmas mu teada.

Taavi Rõivas

Riigikogu rahandus­komisjoni esimees

Kasutan sularaha nii vähe kui võimalik, sest kaardiga maksmine on enamasti mugavam. Paradoksaalsel kombel kasutan sularaha enim just maal käies ning pangaautomaatide võrgu tihedus on kodupanga valikul küllalt olulisel kohal.

Mõistan pankade ratsionaal­seid argumente, kuid usun, et kõikide pankade ühtse automaatide võrgu loomine annaks rohkem kokkuhoidu kui väikese kasutusega automaatide sulgemine. 

(:)kivisildnik

kirjanik

Maainimesena olen ma sunnitud kasutama sularaha, ilma sularahata ei saaks bussiga linna sõita ja kui lähimas poes juhtub nii, et kaardiga ei saa maksta, siis on mul lähima rahamasinani 10 kilomeetrit – kui see reis ette võtta, tuleb vähemalt üks ots jala teha või pool päeva bussi oodata, ja kui tagasi jõuan, on pood juba kinni või tuleb õgimine ikkagi kaks-kolm kilti seljas tassida.

Mõõdukas kogus sularaha on maal eluliselt tähtis. Sularaha kasutades saab okupatsioonivaluuta paremini selgeks, kaardiga makstes ei jõua eurohinnad kohale. Pealegi pole eetiline pankureid nuumata, kaarditehing maksab kaupmehele tüki raha. Ei ole mul pankurite hulgas nii häid sõpru, et anda neile oma raha.

Sularaha kasutamise suurim tõrge on pabereurode erinev suurus, jõle välimus ja piinlik tõsiasi, et Eesti sümboolika on peenraha B-poolel, rahvuskultuuri alavääristamine on ebaeetiline ja põhiseaduse vastane nagu okupatsiooniraha isegi.

Eeva Kõomägi

Jampo Seakasvatuse OÜ juhataja

Üldiselt ikka nii, kuidas parasjagu maksta saan. Mul on selline kokkulepe, et pool palka saangi sularahas, ma ei pea automaadist välja võtma.

Poes maksan enamasti kaardiga, aga ma ütlen alati: ilma sularahata ei saa.