Oi, mina lähen esimest korda elus laulupeole laulma. Ma olen selle üle lõpmata rõõmus! Ma laulan teist-kolmandat aastat Lähte naiskooris, mis on üks väga tore seltskond. Nii et ma olen tõeliselt ootusärevil ja rõõmus. Tegelikult ma Tartu laulupeol juba esimest korda elus käisin, see oli nädal aega tagasi. See oli õudselt tore, kuigi vihma kallas!

Minul oli koolipõlves see, et ma nii laulsin kui tantsisin, aga kuna laulukoorist paistab puuduja vähem välja ja tantsuridades on nad kõik väga arvel, siis kõik lauljad või tantsijad käisid ikkagi tantsupeol. Nii et siis ma käisin tantsupeol ega saanud laulma suure kooriga sinna lava peale, kuigi kõik laulud olid selged... Ja nüüd olen ma selle aja ära oodanud!

Kiur Aarma
filmiprodutsent

Ei ole otsustanud. Sain nii-öelda viimase hetke kutse samuti laulma tulla, vaatasin oma häälerühma partiisid ja nägin, et need ei ole just väga lihtsad. Nii et ilmselt olen seekord vaataja, mitte laulja.

Mati Nuut
Mütofesti peakorraldaja

Laulupidu on muidugi väga tore asi. Põhjus, miks ma ise sinna ei lähe, on see, et minu meelest on paha mõte suvisel ajal inimesi asfaldi ja betooni peale ajada. Eesti loodus on nii väekas! Ma mäletan oma lapsepõlvest, et ei meeldinud mulle nädalaks sinna linna vedamine.

See teatud rõõmus hullus, mis niisugusel massiüritusel on, sarnaneb alati veidi massipsühhoosiga. Kui Vene ajal oli laulupeol teatud roll ja niisamuti Tsaari-Vene ajal, siis nüüd peaksime endalt küsima, kas ta tänapäeval neid rolle veel kannab.

Tegelikult oleme ajas, kus näeme, et laulu- ja tantsupidu neelab suure osa kultuurieelarvest. Alternatiivsed, võib-olla ka hoopis mitmekülgsemad alad – näiteks ma ise olen pikka aega kokku puutunud niisuguste asjadega nagu päris elus rollimäng ja ajaloo taaskehastamine – on tänu sellele tihtilugu alaväärtustatud ja alarahastatud.

Mulle meeldivad need laulu- ja tantsupeod, mis tehakse külades kohapeal, kus ei käi nii palju rahvast ega teki anonüümsustunnet. Need võiksid ühekorraga toimuda paljudes Eesti väekates paikades.

Anne Mere
Rakvere lihakombinaadi juhatuse esimees

Ma ei teagi veel… Ei, seekord siiski lähe, sest sõidan ära puhkusele, päris kaugele. Varem olen ikka käinud või laulupidu vähemalt televiisorist jälginud.

Contra
luuletaja

Ma ei tiia, ma esiki ei ole väega tuu pääle mõtelnu, et minna, et eks praegust siuke kipe haina-
aig ka, et... kae ku saa mahti, kae telekast. Ma tii haina, jah. Laulupeo kottale viil nii palju, et ma noorte laulupeol käve.

Kui muut asja ka om, siis või sinna minna. Aga sinna on vist niuke tung ka, et ega ma nii naljalt ei viitsi ka minna sinna, kos hirmus palju rahvast om, mulle miildüse rohkem siukese väiksemba ja tundmatuma ürituse.