endine maavanem

Ikka mürgitan võililli, kui need on keset muruplatsi ja rikuvad aia üldilmet. Vastasel juhul olekski aias ainult umbrohi ning ilus muru ei paistaks välja. Minu arvates on näotu, kui umbrohi kasvab näiteks kivitee vahelt välja.

Taimemürkide kahjulikkusest niipalju, et juba sellest ajast, kui inimene sünnib, on tal elada tegelikult ohtlik. Tuleb valida vahendeid, et enda ümbrus kujundada selliseks, nagu me soovime. Kui tahame säilitada oma elustiili ja puhtuse, peab valikuid tegema, ning kui üheks vahendiks on taimemürk, tuleb see valida.

Iluaed ja viljaaed ei erine kuigi palju. Kui tahame saada korralikke aiasaadusi, näiteks kartuleid või õunu, tuleb mürgid appi võtta. Muudmoodi ei saa ka iluaia puhul.

Inimesed kasutavad seepi, et end puhtaks pesta. Miks siis mitte kasutada taimemürke, mis on spetsiaalselt mõeldud aias olevate kahjurite eemaldamiseks.

Gustav Siniväli

Gustav Siniväli Suure-Kapsta talu aias Viljandimaal
hobiaednik

Rohumaad ma ei mürgita, proovin kasutada teisi võtteid. Maja ümber olevatest ohakatest olen näiteks lahti saanud tiheda niitmisega.

Muruniidukiga niites vabaneb igasugustest takjatest ning ohakatest. Taimemürke kasutades jääb ainult must maa järele ning rohukamarat taastada on keeruline.

Mürgitamist kaalun ainult ekstreemsetel juhtudel ning siis, kui miski hakkab segama roosipõõsaste kasvamist.

Põdrakanepi väljarookimiseks olen aga kasutanud Rounduppi, sest selle taime risoom on niivõrd sügaval ja iga risoomitükike kasvatab uue taime. Põdrakanepil on omapära, et see levib meeletult igale poole ja võimatu on seda ka välja kaevata.

Praegu kaalun oma aias jaapani ülase mürgitamist, sest sellest lihtsalt ei ole võimalik muul moel lahti saada.

Olen aga aedades lausmürgitamise vastu, sest mõelda ei saa ainult silmailu peale. Minu koduaias on näiteks väikesi kärnkonni tohutult palju. Samuti tuleb arvestada aias toimetavate lindudega.

Tiina Tauraite

näitlejanna
Tiina Tauraite

Mina ei ole koduaias umbrohutõrjet teinud. Elan piirkonnas, kus aiad on väga lähestikku, umbrohi aga ei tunne piire. Tegelen umbrohu tõrjumisega pidevalt, aga mitte kunagi nii-öelda mürgitades, sest mulle ei meeldi see mõte, et oma laste, koduloomade, naabrite laste, putukate jne läheduses kasutaksin tugevalt mürgiseid kemikaale.

Minu Olustvere taimekasvatuse diplom sisaldab põhjalikku arusaama taimekaitse vajalikkusest, aga ka võimalikest ohtudest ja ettevaatusabinõudest preparaatide käitlemisel.

Jah, loomulikult teeb umbrohi tuska ka minule, aga olen valinud kõikvõimalikud muud viisid kui n-ö keemia, kohati ka käegalöömise ja lihtsalt leppimise.