Aare Kõuts

tsiklimees

Olen osa oma elust elanud nõukogude ajal ning mäletan hästi, kuidas seda tähtpäeva tähistati. Siis oli see kauaoodatud riigipüha, naistele anti töö juurest preemiat ja aukirju ning eeskujulikumad mehed viisid ikka koju naistepäevaks vähemalt kolm lõtva tulpi, sefiiritordi ja ajalehte pakitud likööri Vana Tallinn.

Arvan, et naistepäev võiks olla ka praegu riigipüha ja puhkepäev, vähemalt naistele. Kahju ainult, et paljud arvavad, et see on kommunistide püha ja meil pole vaja seda pidada.

Ivari Padar

europarlamendi saadik

Märts on aeg, mil naistele meeldib kõrgendatud tähelepanu vastu võtta ja meestele omakorda meeldib seda kõrgendatult jagada.

Jah, muidugi on märtsi hakul tähistataval naistepäeval läbi aegade poliitiline mekk man olnud ning selle päeva tagamaid võime ajalooraamatutest lugeda õige mitmeid. Aga võiks ju naljaga pooleks loota, et ka Rosa Luxemburgil – esmalt naisel, alles seejärel oma vaadetelt söakal kommunistil – oli sõõrmetes pisut seda kevadist ootusärevust ja õhinat, kui ta 1909. aastal naiste solidaarsuse päeva ideega välja tuli.

Mis minusse puutub, siis olgu märgitud, et ma vähemalt pingutan selle nimel, et olla naiste vastu kombekas ja tähelepanelik kõigil issanda päevadel.

Kauksi Ülle

kirjanik

Vaba maa, vaba valik: kes tahab, see tähistab, iga ettekääne millekski rõõmsaks on tarvilik.

Ajalooliselt võttes on naistepäev mõeldud selleks, et austada töötavaid naisi, aga tänapäeval on see muutunud selliseks lõbusaks võimaluseks meeskolleegidel naiskolleegidele lilli kinkida või komplimenti teha.

Iga hää sõna ja õis kulub ära, ehkki mulle endale meeldivad rohkem sellised lilled, mis aasa peal kasvavad, aga mõne kommikarbi võtaks küll vastu.

Fideelia-Signe Roots

kunstnik

Naistepäev ei ole mulle eriti tähtis ning täiskasvanueas pole ma seda ka tähistanud. Lapsepõlves vanemad küll. Ma ei oota ka, et mehed peaksid sel päeval naistele välja tegema. Mehed ja naised on aasta läbi tähtsad, ei arva, et peab olema päev, mil üks sugu on eriliselt tähtsam. Pigem on see mulle üks tavaline päev.

Andres Oopkaup

statistikaameti peadirektor

Naistepäev on põhimõtteliselt vajalik päev, sest tähelepanu pole kunagi liiga palju. Ka kollektiivis tahaksime ju naistele tähelepanu osutada, aga kui asutuses on näiteks neli meest ja võib-olla sada naist, siis on meeskolleegidel raske head lahendust välja mõelda. Kodus katsun naistepäeval ikka tasemel olla. Alati ei pea selleks lilleõis olema ega üldse midagi käe otsas toodavat – tähelepanu võib ka muud moodi osutada.