Arno Peksar

Läänemaa Hanila vallavanem

Vallas ei peaks olema ühte suurt monopoolset ettevõtet, kui ei taha, et selle pankrot probleeme tekitaks. Vaatame kas või hiljutist Puhja juhtumit.

Oleme ääremaa, vabu töökohti praktiliselt pole. Siin tekitaks isegi 10 töökohaga ettevõtte kadumine palju probleeme vähemalt 10-le perele. Pole ka välistatud, et kogu pere koliks mujale.

Hanilas on ümmarguselt 600 maksumaksjat, kellest üle poole omab töökohta väljaspool valda või teeb kaugtööd. Seega kohapeal on 250–300 töökohta. Valla suurim tööandja on traaditoodete valmistaja AS K.MET ca 70 töökohaga.Me oleme monopolistliku firma pankroti üle elanud, kui Virtsus suurim kalatootmine pankrotti läks. Töö kaotas tookord 350 inimest. Esimese aasta jooksul lahkus vallast 100 inimest...

Me oleme monopolistliku firma pankroti üle elanud, kui Virtsus suurim kalatootmine pankrotti läks. Töö kaotas tookord 350 inimest. Esimese aasta jooksul lahkus vallast 100 inimest...

Riik peaks soodustama töökohtade säilimist ja tekkimist maapiirkondades, eriti ääremaadel, mitte muutma elu ja ettevõtlust keskustest kaugemal kõrge kütuseaktsiisiga eriliselt kalliks. Mida pikem sõit, seda suurem kütusekulu.

Oleme Tallinnast 120 km kaugusel, erilist valikut pole.

Jüri Ellram

Järvamaa Imavere vallavanem

Imavere vallas on umbes 480 tööealist inimest, neist 90 töötab valla suurimas ettevõttes, Imavere saeveskis. See ettevõte asub logistiliselt väga soodsas kohas, pakub tööd rohkem kui 300 inimesele, nii et on kogu maakonnale oluline ettevõte.

Ausalt öeldes praegu küll õnneks mingit ohtu ei näe, et saeveski või siis ka puitgraanulite tehas võiks mingil põhjusel tootmise lõpetada. Sinna on tehtud väga suuri investeeringuid, kehtivad pikaajalised lepingud. Pealegi ei ole näha uusi suuri tulijaid samasse valdkonda, saetööstuse turg on ka paigas.

Muidugi, risk on alati olemas, aga tänu just sellele Imavere valla suurimale tööandjale ei ole meie valla inimesed pidanud minema kusagile kaugele tööd otsima, valla elanike arv ei ole kahanenud, noori on pigem juurde tulnud. Põllumajandusettevõtetega on see lugu, et tootmise efektiivsemaks muutmise käigus jääb inimestele töökohti aina vähemaks.

Deiw Rahumägi

Läänemaa Nõva vallavanem

Nõva vallas on registreeritud üle 35 ettevõtte, millest kõige suurem on Rave mööblitootja, kes valmistab pehmet mööblit. Töölisi on seal 23. Praeguse seisuga on meie valla kodanikke seal tööl 13 inimest.

Antud ettevõte ei mõjuta meie valla tööturgu oluliselt, sest johtuvalt valla geograafilisest asukohast ja looduslikest ressurssidest tulenevalt on põhilised tööandjad väljaspool valda. Põhiliselt lahkub meie valla tööealine seltskond esmaspäeval tööle peamiselt Tallinna, tagasi koduvalda tullakse reedel,et veeta nädalavahetus kodus.

Nõva vallast on saanud Tallinna ja Harjumaa magala.