Aivar Ruukel
Soomaa matkakorraldaja

Ilmselt ei kuulu Soomaa rahvuspark, vaatamata oma suhteliselt inimpuutumatule loodusele, Eesti puugirikkamate piirkondade hulka. Olen sel suvel matkajatega tegeldes vaid paari puuki juhtunud nägema.

Enda pealt veel ühtegi üles noppida ei ole õnnestunud, keskmiselt vast igal neljandal-viiendal aastal kogen puugihammustust. Mingit ülimat ohtu neis elukates näha ei oska, liikluskeerises maise tee ots leida on mitu korda tõenäolisem.

Signe Parts
käsitöötegija Aoverest

Elame perega keset põldu ja see manitseb ettevaatlikkusele, sellistes kohtades on tavaliselt palju puuke. Oleme kogu perega juba mitu aastat vaktsineeritud ning pean seda mõistlikuks ka edaspidi teha.

Käin palju metsas ja olen üsna hoolas pärast end üle vaatama. Suguvõsas on ka üks entsefaliidijuhtum, mille tüsistused nõudsid lõpuks haigestuja elu — juba see on küllaldane põhjus, et muret tunda.

Ivar Ojaste
keskkonnaameti looduskaitse bioloog

Puuke on metsas üksjagu, aga ei midagi erakorralist, üsna tavaline Harju keskmine.

Ise olen vaktsineeritud, see on meie asutuses tavaline neil inimestel, kes palju metsas liiguvad. Pean seda ka üsna mõistlikuks.

Sääski oli tänavu küll väga palju, nende rohkus on praeguseks tagasi andnud ja parmud asemele tulnud, kuid maamehena ei oska kurta ühe ega teise üle — eks see kõik käib elu juurde.

Mati Sass
Liigvalla küla elanik

Olen sel suvel koeralt paar puuki ära võtnud, ise pole ühtegi saanud. Puuke ma ei karda ja ennast vaktsineerida pole kunagi kavatsenud.

Kaie Paalman
Mooste elanik

Mina sain kord lapsepõlves puugi, rohkem pole neid näinudki.

Mul on reesus negatiivne veri, tundub, et seda puugid eriti taha.

Ka tänavune sääserohke aasta pole eriti vaevanud, ju need putukad lähevad kõik kuhugi mujale.

Aive Sarjas
Juminda küla elanik

Kohtun puukidega mitu korda nädalas, tänagi hommikul uitasid kaks tükki mu valgel sokil ringi. Käisin koeraga metsas jalutamas, eks nad sealt külge hakkasid.

Koerale ja kassidele on puugitõrje peale pandud, kuid sellest hoolimata olen nende seljast vahel ikka mõne isendi leidnud.

Kui maal elad, tuleb puukidest naabritega arvestada, karta pole mõtet.

Vaktsineerisin ennast puukentsefaliidi vastu juba aastaid tagasi.