Raplamaa Mälivere külavanem

Minu elamine jääb trassist umbes 400 meetri kaugusele. Nii et otseselt ei ole ma pidanud oma maad ohverdama. Kuid elukvaliteeti mõjutab raudtee lähedus vägagi.

Pealegi ei ole see ka veel päris selgeks räägitud, kui kaugele hakkab rongisõidu müra kostma.

Üks Mälivere küla talukoht jääb ehitusele päris ette, see tõmmatakse maha. Omanikule pole siiani selgeks tehtud, kuidas ja kui suurelt kahju kompenseeritakse.

Pere muidugi loodab, et nad suudavad kompensatsiooni eest endale uue kodu osta.

Külas on kümmekond talu, mis jäävad trassist ainult saja meetri kaugusele. Sealhulgas ka põlistalu – Mälivere, mille järgi sai kunagi meie küla oma nime. Kas ja kuidas neile kahjud kompenseeritakse, pole samuti veel selge.

Poolteist aastat tagasi ostis üks noor pere endale meie külla elamise, veidi aja pärast said aga teada, et kahjuks jääb nende uus kodu Rail Balticu trassi äärde.

Kui oleks kinnitatud eelmine trassi kulgemise plaan, mille poolt oli enamik Kohila valla külade inimesi, poleks kindlasti nii palju rahulolematust ja ka otseseid kahjukannatajaid, kui on nüüd.

Gunnar Eensalu

Saku valla Esko talu peremees

Meie majapidamine jääb päris trassi lähedale. Eriti murelikuks teeb tõsiasi, et talu on ju terviklik üksus, kui aga seda lõikab võimas raudtee nii, et osa põllu- ja karjamaad on ühel pool raudteed ning osa jääb teisele poole, raudtee jääb otse tootmishoonete taha, siis mulle kui ettevõtjale tähendab see tumedat tulevikku. Igasugustele laienemisplaanidele tõmbab kriipsu peale. Panen näiteks uue lauda püsti, aga loomi tegelikult kusagil pidada ei saa. Jabur ju!

Ma ei saa ka sada protsenti kindel olla, et kui raudtee ehitus ükskord peale hakkab, siis ei taheta veel maad juurde materjalide ja mehhanismide hoidmiseks.

Igal juhul on minu ettevõtmistele kriips peale tõmmatud, mu ettevõtluskeskkond on väga palju halvemaks muudetud.

Andrus Lillemaa

Pärnumaa Surju valla maanõunik

Rail Balticu trassikoridori maile jääb Surju vallas neli majapidamist.

Oma elamisest loobuma ei pea tegelikult keegi, aga kõigi elukvaliteeti mõjutab raudtee tunduvalt. Kuigi raudtee otseselt taluõuesid läbi ei lõika – enamasti on see planeeritud läbi metsamaa või üle karjamaa- de –, aga kõikide nende perede liikumisvõimalused saavad kohe kindlasti häiritud.

Jah, inimestele tagatakse juurdepääs oma maadele, ka loomapidamisel väga vajalikud ülekäigud trassi ühelt poolelt teisele.

Muret teeb aga maakonna lõunaosa elektrilahenduse planeering.