IRL
Helir-Valdor Seeder:

Arendame ühistegevust ja nõuandeteenistust ning tagame abikaasadele võrdsed sotsiaal­sed tagatised, jätkame talude juriidiliste probleemide lahendamist. Vähene bürokraatia, lihtne asjaajamine ja vanade ELi liikmesriikidega võrdsed põllumajandustoetused. Peame jätkama talude erimeetmetega nagu noortaluniku ja asendustaluniku meetmed.

Keskerakond
Jaanus Karilaid:

Anname rakenduse vähemalt 100 000 hektari kasutusest välja langenud põllumajandusmaa taaskasutusele võtmiseks lähiaastatel. Töötame välja väikeettevõtlust ja ühistuid toetava arendusprogrammi. Soodustame FIEde tegevust maksusoodustuste kaudu. Tähtsustame ja stimuleerime riiklikult rohkem mahepõllunduse arengut.

Rahvaliit
Rene Naptal

Siseturu kasvu saab soodustada kompleksse lähenemisega, mis hõlmab maksupoliitikat, nt käibemaksu, elektri- ja kütuseaktsiiside alandamist, väikeettevõtlusele soodsamate tingimuste loomist, spetsialistide koolitamist ametiõppe ja ümberõppe käigus. Riik peab sekkuma, tagamaks tootjatele võrdse hinna ja väiksematele tootjatele võimaluse kasvada suuremaks.

Reformierakond
Igor Gräzin

Seisame selle eest, et alates 2014 rakendataks ÜPP meetmeid õiglaselt, teiste ELi tootjatega võrdselt. ÜPP seotakse lahti mineviku tootmismahtudest ja orienteeritakse avalikule huvile (näiteks omamaise toodangu kättesaadavusele, maaelu jätkusuutlikkusele jne). Toetatakse innovaatilist ettevõtluskeskkonda maal, tootmistegevuste paljusust.

Eestimaa Rohelised
Marek Strandberg

Soovime käivitada riigi toel väike­tootmis­tehnikate toetusprogram­mi (köögid, lihatööstused, meiereid, pagaritööstused jms), mida on võimalik ühistutele rentida. Nõudlus kvaliteetse eestimaise toidu ja muu toodangu järele on olemas, puudub vaid piisav kapital. Plaan on luua ka riiklik server, kus ettevõtja saaks tasuta või mõõduka tasu eest pidada asjaajamist ja raamatupidamist.

SDE
Kalev Kotkas

Toetades piirkondlikku ühistegevust nii tootmisel kui ka toodangu otseturustamisel. Jätkame Eesti toidu programmiga, lisades sinna piirkondlike toitude programme. Langetame toiduainete käibemaksu 5%ni, mis toetab nii toidu tootjat kui ka tarbijat.

Mida peaks riik tegema, et soodustada ettevõtlike inimeste eneseteostust?

IRL
Helir-Valdor Seeder:

Suunama toetused eelkõige inno­vaatilistele kasvuettevõtetele ja
eksportööridele. Langetama kõr­geid tööjõumakse. Seadma sotsiaalmaksule ülempiiri, et oleks rohkem kõrgepalgalisi töökohti, alandama töötuskindlustuse makset. Tööandjad peavad saama eri­soodustusmaksuta teha sisse­makseid töötaja pensionikindlustusse, tasuda täiendava ravikindlustuse eest ja töötajaid koolitada.

Keskerakond
Jaanus Karilaid:

Ettevõtlike inimeste eneseteostuse soodustamiseks peaks riik muutma Euroopa Liidu raha taotlemise ja kasutamise lihtsamaks, vähendama bürokraatiat, toetama osalise tööajaga töötamist, töötama välja ja rakendama ellu meetmed taluperede sotsiaalse kaitse tagamiseks.

Rahvaliit
Rene Naptal

Riik peab toetama väikeettevõtlust, kuna just väikestest ettevõtetest kasvavad keskmised ja neist omakorda suured. See puudutab ligipääsu majandussektoritele, kuhu seni on ligipääs piiratud, samuti muudatusi maksude sissenõudmise süsteemis. Riik ei tohiks kägistada noori ettevõtteid.

Reformierakond
Igor Gräzin

Tõuketoetused alustavatele ettevõtetele. Ettevõtlusõpe “ideedega professionaalidele”. Ettevõtlusega alustamise seotud protseduuride lihtsus, väiksema käibega ettevõtetele (alla 100 000eurone käive) otsene raamatupidamine e-Maksuameti keskkonnas. Stabiilne majanduskeskkond.

Eestimaa Rohelised
Marek Strandberg

Lihtsustama toetuste taotlemise ja rahuldamise korda, looma e-tugiteenuseid. Korraldama koolihariduse ümber loovust säilitavaks ja pakkuma täiskasvanukoolitust, mis võimaldaks inimestel taasleida oma loovust. Soodustama ühistegelise ja kogu­konnapõhise panganduse teket ning pakkuma riiklikke toetusi energiasäästu, hajaenergeetikasse ja taastuvenergiasse.

SDE
Kalev Kotkas

Esmajärjekorras peaks suurendama ettevõtete stardi- ja kasvutoetusi, võrdsustama FIEde ja palgatöötajate olukorra nii haigushüvitiste kui ka töötuskindlustushüvitiste osas ja sätestama maksuerisused ettevõtjatele, kes loovad töökohti maapiirkondadesse.

Kuidas on elluviidav presidendi algatus “Talendid koju!”?

IRL
Helir-Valdor Seeder:

Eesti peab olema maa, kus on kindel elada — kus väärtustatakse nii laste sünnitamist kui ka kasvatamist, kus iga laps võib saada maailmatasemel hariduse, kus on suudetud säilitada ja edendada muust maailmast erinevat ja ainulaadset keskkonda, olgu selleks siis loodus või eesti keel ja kultuur. Avatuse ja rahvusluse ühendamisel saamegi Eesti, kus tahame vanaks saada.

Keskerakond
Jaanus Karilaid:

Keskerakond on algatanud Eesti kodanike kojutuleku seaduse. Välja on vaja töötada rida seadusemuudatusi, nt ettevõtluse toetamise ja laenude riikliku tagamise seaduses, kutseõppeasutuste seaduses, 2007–2013 struktuuritoetuste seaduses, põhikooli- ja gümnaasiumiseaduses jt, millega luuakse stiimulid lahkunute kojutulekuks.

Rahvaliit
Rene Naptal

Igasugused algatused on kiiduväärt, kuid realiseeritavad on vaid need, kus on loodud eesmärkide saavutamiseks vajalikud tingimused. Talendid tulevad vaid siis tagasi, kui nad suudavad siin ennast teostada. Rahvaliit ootab tagasi kõiki eestlasi, kes siit on lahkunud ja teeb kõik endast oleneva, et neil taastuks usk Eesti riiki kui kohta, kus on hea elada.

Reformierakond
Igor Gräzin
Me ei tahaks, et meil töötavad talendid siit ära läheks. Aga eestlaste kojutulekuks on tähtsaim stiimul see, et siin on kodumaa. Riigist ei tohi lähtuda midagi, mis tagasisaabumise raskemaks teeks.

Eestimaa Rohelised
Marek Strandberg

Lihtsal moel: peame võimalikult ruttu looma olukorra, et talendid siit lahkuda ei soovikski. Ennast juba mujal leidnud inimesed tulevad tagasi vaid juhul, kui siin on pakkuda piisavalt loomevabadust; usaldusväärset ja stabiilset ning korruptsioonivaba ettevõtluskeskkonda; kui siit ei aeta talente ja innovatiivselt mõtlevaid inimesi ära ega suhtuta neisse eelarvamusega.

SDE
Kalev Kotkas

On elluviidav, kui me suudame korraldada selle kampaania nii, et see koosneb vaid positiivsetest kogemustest. Koju naasvad talendid peavad ka tegelikult kogema, et nad on siin tõesti
oodatud ja neil on siin lai tööpõld. Oluline on ka, et koju
tulnute elukvaliteet märkimisväärselt ei langeks.