Tilli panime mai algul maha ja alates esmaspäevast on see juba Paide turul müügis. Ainult ei osteta veel, inimesed tahavad alles taimi maha panna.

Varane kapsas hakkab pead keerama. Mõnikord on mul juba jaanipäevaks värsket kapsast pakkuda olnud, tänavu said taimed hiljem maha ja ka valmimine jääb hiljemaks. Porgand, kaalikas ja peet on üleval. Väga hästi tõusis kartulipõllul ‘Vinetta’ A-paljundus, sest ostsin uue, terve ja tugeva seemne. Ka ‘Berber’ ärkas üles.

Öökülma pole mul olnud, külm pole taimi kahjustanud. Aga öösoojust võiks rohkem olla, siis saaks kurgid kasvuhoonest avamaale panna.

Heino Sakeus, Leidi mahetalu peremees Harjumaalt

Mul on vilja 30 hektarit, kasvatan seda peamiselt oma loomadele. Speltanisu talvitus kehvasti, jäi lume alla hauduma ja haigestus lumiseene nakkusse. Kevadel mõtlesin, et künnan põllu üles, nüüd suve poole on spelta kosuma hakanud. Aga ega sealt midagi head küll ei tule.

Suvinisu põld on praegu ilus. See on kodu lähedal ja panin talle sõnnikut. Sain juba aprilli lõpus seemne mulda, soojade ilmadega tõusis ilusti üles.

Nisu külvasin lutserni ja ristiku all olnud maale ning loodan, et haljasväetise mõju on hea. Mahetootja ju kunstväetisega väetada ei tohi.

Mati Nurm, aasta põllumees 2008 Valgamaalt

Ilmad on vilja võrsumiseks sel aastal küll ideaalsed olnud – mitte liiga palav, niiskust ka piisavalt. Nii et vili võrsub tänavu väga hästi.

Talvekahjustusi oli ka – taliraps läks pea tervenisti välja, vaid 20% jäi taimikust alles. Talivilja võtsid rajalt maha ka esimese lumeta väga külmad ilmad, kui kõige madalam temperatuur oli –27 kraadi.

Selline talv raius talirapsi lagedaks, ka kaks kahjustatud talinisu põldu külvasin ringi. Talirapsi asemel läks suvinisu ja talinisu asemel suviraps – vahetasin viljad ära, sest ei tahtnud hakata Tootsi peenart tegema.

Musta katteloori all oli mul aedhernes ja nüüd pani poeg Ahti sinna 2,5 ha aedmaasikat – rajas põllule aedmaasika istanduse kastmissüsteemiga. Masinaga moodustatakse peenrad, kiletatakse ära ja tehakse maasikate jaoks augud.

Need on Hollandist toodud külmutatud taimed, mis hakkavad nüüd meeletu kiirusega kasvama. Maasikas on praegu umbes 10 cm kõrge ja võib arvata, et juuli lõpupoole saab suu magusaks teha.

Claid Sakson, teraviljakasvataja Tartumaalt

Meil on kõike maas – rapsi, otra, hernest, nagu alati. Viljakasv on tänavu tõesti kiirem, kui võtame arvesse hilisema külvi. Niiskust on rohkem ja ainete omastamine suurem, nii et meil vedas külviajaga väga hästi.

Näiteks rapsikülv jäi meil tänavu hilja peale, külvasime 17. maist 21. maini, sest kohati oli kevadel nii märg, et põllule ei saanud, lund ja vett oli palju.

Samas on põllul praegu ka kohti, mis on vinduma jäänud, sest jäid äikesevihma käes otsekui kupli alla. Aga hernes sirgub nii jõudsalt, et jaanipäevaks läheb õitsema.

Ka meil oli talvekahjustusi – läks 6 ha rapsi ja 5 ha tritikut. Taliviljapõldudel on augud sees, nii et sellist põldu ei tahakski omaks tunnistada, aga midagi teha ei ole. Rapsi ja tritiku külvasime ringi, ka need on kasvama läinud.

Minu arust pole viljadel väga vigagi, ehkki alles paari nädala pärast on aru saada, mis rapsist saab. Vanematekodus on meil veidi kartulit ja muud potipõllundust – kõik kasvab hästi.