Eks talveks valmistumine läheb üle kivide ja kändude. Räägitakse, et masu hakkab lõppema, aga meile jõudis masu alles tänavu kohale. Külastajaid on olnud ehk isegi poole vähem, aga loomadele ei tee kuidagi selgeks, et toidu ostmiseks pole raha.

Praegu olemegi söötade varumisega hädas. Tagavara on küll olemas, aga ilvesed, rebased, kährikud ja karud tahavad suures koguses liha ja kala. Samas peaks üheksa ilvest varsti Leetu minema, siis läheb ehk kergemaks.

Loomapargi ülalpidamine käib suuresti oma pere arvelt, peab hästi kaaluma, mida endale lubada saab. Näiteks augustikuu telefoniarve sain alles nüüd ära makstud. Aga küll me hakkama saame.

Külli Must, SA Alatskivi Loss juhataja

Meie asutuse spetsiifika on selline, et kuna turism on hooajaline nähtus, siis suvel tuleb raha sisse, aga küttekulud on olematud; talvel on jällegi küttekulud suured, aga sissetulekuid eriti pole. Seega tuleb suvel hoolega talveks valmistuda. Õnneks ei pea küttepuid muretsema, sest meil on soojuspump. Kui vaja, siis saab ahjusid ikka ka kütta.

Mure eesseisva pärast on alati, ehkki ega me kuidagi eriliselt talveks valmistuda ei saa. Üritame ka talvel turismi elavdada nagu kõik teisedki, näiteks koos Liivi muuseumiga Jõulumaa asutada, aga eks näis, kuidas need plaanid tegelikkusesse jõuavad.

Tiit Niilo, Võrumaa talupidaja

Tänavu sain talveks valmistumisega varem pihta hakata, sest suvi ja sügis on olnud pikad ja olen põhitöödega õigel ajal lõpule jõudnud. Ettevõttes on kõik asjad kontrolli all – selles suhtes on olnud mõnus aasta.

Üht-teist on vaja veel teha, eelkõige veega seotud toimetusi – veetrassid tuleb üle vaadata, torustikud soojendada. Hooneid tuleb samuti pisut remontida, katused üle kontrollida. Teeremont praegu just käib, veame kruusa.

Kodus on küll töid, mis ripakil ja tegemata. Aga eks isased mõtlevadki rohkem sellele, et tööl kõik korras oleks. Isikliku magamistoa akende korrashoid – piltlikult öeldes – on kõige viimane asi.

Sille Normak, Purtse kaupluse müüja

Mina olen eesseisvaks talveks valmis iga kandi pealt. Ainult kartuleid ma koju ei kogu, need ostan oma Purtse poest. Ning rohud muretsen apteegist ka alles siis, kui neid juhtub tarvis minema, mitte ei osta igaks juhuks varuks.

Nii et tulgu talv kui külm tahes, kütet on minul igatahes piisavalt ning ka talverõivad ja -jalatsid on kapis ootamas.

Olaf Orav, Narva-Jõesuu silmumeister

Minul on eelolevat talve silmas pidades vedanud. Nimelt võeti otse meie krundi kõrvalt maha kaks suurt mändi, mis kippusid ära kuivama ning mul õnnestus need puud endale saada. Siin kodus nad mul nüüd ongi, juba halgudeks lõhutud ja riita laotud ning valmis külma puhul abi pakkuma.

Kartulid on mul küll veel ostmata, ent seegi probleem pole ju ületamatu. Ka söögivarusid on soetatud, seened on metsast korjatud ning silmud purki pandud. Mida muud siis talveks ikka tahta!