Tanja Mihhailova
laulja

Mina tunnen ennast Eestis väga hästi. Mu lapsepõlv möödus Ida-Virumaal, õigustatult pidasin seda toredaks paigaks, kus võisin tegelda asjadega, mis mulle kõige rohkem huvi pakkusid.
Sain ka üsna kiiresti aru, et kui tahan end edasi arendada, saada heaks artistiks, pean väga kõvasti tööd tegema. 

Sain ka aru, et pean Tallinna õppima minema. Kui ma poleks suutnud olla oma eesmärkide saavutamisel töökas ja järjekindel, siis ilmselt ei oleks minust ka artisti saanud. Aga selliseid inimesi peaaegu et polegi, kes suudaksid ilma tööta suuri tegusid teha. Mina olen palju jõudnud. Millegipärast arvan, et sellele on kaasa aidanud ka minu slaavi temperament.

Ma ei oska võrrelda Eesti elu mõne muu paigaga, sest pole kusagil mujal pikemalt ära olnud. Aga seda olen küll tähele pannud, et võiksime üksteise tegemiste suhtes olla sallivamad ja heatahtlikumad.

Sergei Pareiko
jalgpallur

Ma ei ole kunagi pidanud tõsiselt mõtlema sellele, et minu esivanemate juured on näiteks Venemaal. 

Vanaema on sündinud Setumaa ehk endise Petseri maakonna põhjatipus Lüübnitsast umbes saja meetri kaugusel asuval Kolpino saarel. Setud kutsuvad seda Kulkna saareks. Minu ema on sündinud Petseris, aga isa tuli Eestisse Valgevenest. Kui ma eesti keelt ei oskaks, piiraksin sellega ise oma võimalusi.

Mina arvan, et inimene peab ise olema ettevõtlik ja töökas, siis suudab ta igal pool hakkama saada. Ja Eesti on väga hea koht oma võimete realiseerimiseks. Mis mulle muret teeb, on pensionäride elu Eestis. Näen seda oma vanemate pealt. Mu isa on pensionär, kellel pole sugugi kerge, sest pensionist ära elada on peaaegu võimatu. 

Olen jalgpallurina üsna tihti Eestist ära, aga kui jälle vanemate juurde saabun, siis puutun nende muredega taas kokku.

Viktoria Ladõnskaja
ajakirjanik

Viimasel ajal üles kerkinud arutelu, et kuidas suhtuda määratlusse “sisserändaja järeltulija”, on pannud ka mind selle peale mõtlema, et olen Eestisse sisse rännanute järeltulija. See on fakt, mida pole mõtet vaidlustada. Ja see osa väljaütlemisest ei häiri mind ega solva. Aga mulle ei meeldi üldse, et sisserändajate järeltulijana pean oma hinnangutes ja arvamusavaldustes olema ettevaatlik. Miks?

Mind pole kunagi teise inimesega suhtlemisel seganud tema päritolu. Aktsepteerin kõiki seisukohti, kui need ei kahjusta teiste elu, ei tee kellelegi liiga. Selline on mu elu põhimõte. Mind häirib, et Eestis elavatele venelastele hinnangu andmisel on seatud esikohale eesti keele oskus ja päritolu. Aga keeleoskus ei näita veel lojaalsust. 

Jürgen Ligi väljaütlemine tõestas, et kuigi Jevgeni Ossinovskil on hulk positiivseid omadusi, loeb siiski vaid päritolu.