ASi Laare Piim loomakasvatusjuht

Kõvasti üle poole palgast. Toit ja eluase maksavadki kõige rohkem.

Elan maal, aga poes käin tavaliselt Valgas korra nädalas, siis ostan kõik vajaliku toidukraami ära. Väga palju kulub raha piima peale, kasutan seda vähemalt kümme liitrit nädalas. Farmist me piima ei müü, sest see nõuab tohutu suurt bürokraatiat.

Kodus ma loomi ei pea ning ka kartuleid ei kasvata, pigem teen selle võrra rohkem tööd ja ostan kogu vajaliku toidukraami poest.

Mul on oma maja ning ka see nõuab kulutusi. Maja tahab kütmist, korrashoidmist, ka elektrihind teeb üllatusi.

Ivo Nokkur

Harjumaa lihaveisepidaja

Mul läheb toidu peale nädalas 150−200 eurot. Olen suur mees ja ostan rohkesti head süüa. Palju ostan pooltooteid – kanakoibi ja muid selliseid asju, need on kallid. Kaupa valides ma hindu väga ei vaata ja vahel olen kassa ääres üllatunud, et summa nii suur tuleb.

Lisaks käin lõuna ajal veel Kose sööklas söömas. Tütar armastab mul Hiina toitu, seda ostan ka ja see on kallis. Olen vahel mõelnud, et toidukulud lähevad ikka kole karmiks ja tuleb hakata kokku hoidma, aga seni pole seda veel teinud.

Andrus Brückner
veterinaararst

Kui peres töötas vaid üks inimene, oli meie nädalaseks toidurahaks planeeritud 20 eurot. Siis ostsime kõige odavamaid toiduaineid ja jälgisime allahindlusi. Kuna mina olin töötu, siis käisin kõigepealt poed läbi ja vaatasin, kus mida oli alla hinnatud ning alles siis alustasin ostmisega. Toiduained olid tookord tegelikult odavamad kui praegu. Väljas söömas ei käinud me kunagi, vaid püüdsime kõhu kõrvalt raha kokku hoida, et saaks vähemalt korra kvartalis teatrit külastada. Selline olukord oli kaks ja pool aastat tagasi.

Kuna praegu käime mõlemad tööl, siis lubame endale ka rohkem, kuigi hindasid jälgime ikkagi, sest minu arust on kõik läinud kallimaks. Nüüd läheb nädalas toidu peale laias laastus 100 eurot. Kasutame palju pooltooteid, sest siis saab midagi kiirelt valmistada. Kuna mõlemad töötame, siis käime korra kuus ka väljas söömas ja üldse lubame endale rohkem. Saame raha kõrvalegi panna, aga tänu sellele, et elame kahekesi − lapsed on oma elu peal.

Karin Sepp
noortalunik Võrumaalt

Meie peres on 6 liiget – 2 last ja 4 täiskasvanut. Ja kuus kulub meil toidu peale umbes 600 eurot. Oma talust tuleb piim, vili ja kartul, vahel küpsetab ema leiba. Ise teeme ka kooke ja kringleid, aga mõnikord ostame poest. Magus meile meeldib. Meie eelis on veel see, et mu vend on jahimees ja osa liha tuleb metsast, kuigi ka sellega kaasnevad kulutused.

Ostame poest päris palju. Näiteks köögivilju. Väga maitsevad mulle Võru Maksimarketi salatid, mis on värsked ja maitsvad.

Väljas saab ikka vahel käia, viimasel ajal küll rohkem reisil olles. Väljas käimist takistab rohkem aja-, mitte rahapuudus.