Aravete Agro ASi Roosna farmi juhataja

Tean, et paljud käivad Soomes tööl, aga mind tõmbavad rohkem soojad maad. Nii plaanisin kunagi Austraaliasse minna, et keelelist ja kultuurilist kogemust saada. Ei läinud siiski, julgusest jäi puudu. Eks see väheke hinge piinab.

Praegu ei raatsiks lahkuda juba töökoha pärast. Selles farmis, mille juhataja ma olen, hakkasin kaheksandast eluaastast ringi jooksma. Nüüd olen oma tööd teinud kaheksa aastat, loomad on mulle kõik teada ning armsaks saanud.

Eestis on mul head sõbrad, sugulased ja tuttavad, neid oleks väga kahju maha jätta.

Peeter Reemann

Rõuge sepp

Eks seepärast, et tänini olen siin hakkama saanud. Sissetulekud tulevad sepikojast ja turismist. Põhiline on ikkagi sepikoda. Tunnen paljusid seppi Soomes, aga ma pole nende käest küsinud, kui palju nad seal oma tööga teenivad. Teen ise ka Soomesse asju ja tean, et need on odavamad kui sealsete kolleegide tehtud.

Mul on hulganisti tuttavaid, kes välismaale tööle läinud, ja ma tean ka, miks. Seepärast, et siin pole neil olnud võimalik leida sellise tasuga tööd, millega hakkama saada. Nad teevad selle sammu olude sunnil.

Ma pole nõus nendega, kes räägivad, et välismaale lähevad äpud, ja las nad siis lähevad. Tegelikult see üldsegi nii pole. Lorud, need tulevad kiiresti tagasi. Mu tuttavaist on välismaal kõik asjalikud inimesed ja samas ka ettevõtlikud. Paljudel on välismaal isegi oma ettevõtted. Nad ütlevad, et Eestis on keeruline ettevõtet rajada, kuna aetakse onupojapoliitikat.

Joosep Toots

oskustööline Viljandimaal

Erinevalt Oskar Lutsu “Kevade” nimekaimust kangelasest Joosep Tootsist pole ma küll välismaale kippunud. Õppinud autoremondilukksepana on mul oskustöölisena − sätin kokku keerukaid seadmeid naftapuurtornide tarvis Norrasse − üsna korralik palk. Ei ole nagu põhjust välismaale minna, kuigi seal teeniks kindlasti veelgi rohkem. Tähtis on ka see, et töö on kodu lähedal. Samuti naine kodus. Kui minna kaugele, siis poleks enam õigupoolest kumbagi. Või siis tuleks välismaale kodu muretseda. Aga ma pole selle peale isegi mõelnud.

Mul on tuttavaid, kes välismaale läinud ja mõni neist isegi oma ettevõtte seal püsti pannud. Aga tegelikult saab ka Eestis tööd teha ning siingi teenivad oskajad mehed paljudes kohtades juba üsna hästi. Miks siis kodunt lahkuda?

Karin Volmer

põllumajandusministeeriumi pressiesindaja

Õppisin Tartu Ülikoolis kõigepealt ajakirjandust ja siis magistrantuuris kommunikatsioonijuhtimist. Oli ka võimalusi välismaale tööle minna, sest kes otsib, see leiab. Nii olen minagi pool aastat elanud ja töötanud Austraalias.

Kodu, pere ja Eesti on mulle aga väga olulised, nii et ma ei kujuta ennast hästi ette pikemalt välismaal elamas ja töötamas. Ajutiselt on see hea, sest ükski kogemus ei jookse mööda külgi maha, pigem arendab ja õpetab. Eesti on aga väike ja armas ning siin on minu erialal olemas kõik võimalused midagi olulist ära teha.