Panin hiljuti ameti maha, see tähendab, et läksin pensionile ning korraldasin sel puhul korraliku lõpupeo. Arvan, et see oligi hooaja suurim väljaminek. Muid ettevõtmisi lähiajal plaanis ei ole.

Aarne Saluveer, dirigent, muusik

Tõenäoliselt on selle suve suurim väljaminek autoteeninduse arve. Muidu ma eriline suvekulutaja pole ning sel aastal ei ole ka rohkem tõsisemaid kulutusi plaanis. 

Suvi on minusugustele selline aeg, kus osaletakse konkurssidel ja meistriklassides. Tehakse professionaalset tööd mujal maailmas, ning seda kõike siinse puhkuse arvelt. Seegi ei too erilisi kuluartikleid kaasa. 

Kui käisin Hongkongis festivalil, siis selle eel kasutasin aega ära ja võtsin endale kaks puhkepäeva, et külastada sealseid templeid, mis on mulle ammu huvi pakkunud. Tegelikult oleks suurem väljaminek maakodu väljaehitamine, kuid suved on olnud nii töised, et ei ole veel selleni jõudnud.

Aivar Pikkmets, Mätiku talu peremees, mahepiimatootja Pärnumaalt

Kulutuste mõttes on see suvi üsna tavaline. Mingeid väga erilisi asju pole teinud. 

Siiski - sai ostetud uus ratastraktor, mis töötab peamiselt laudas, aga kui vaja, siis ka põllul. Jah, traktorit igal aastal endale ei osta.

Reisimise peale on läinud raha. Maikuu lõpus ja juuni alguses olime abikaasa ja väikese tütrega Brüsselis pojal külas. Mahepiimatootjatega käisime eelmisel nädalal Soomes. 

Septembris sõidame koos abikaasaga Lõuna-Itaaliasse. Selle reisi idee tuli temalt. Oli valida, kas minna Pärnu Talupidajate Liidu eestvõttel Gruusiasse või valida mingi muu sihtkoht. Valisime Itaalia.

Reisiks tuleb juba varakult raha kõrvale panna. Minu põhimõte on, et parem jätan mingi kalli asja ostmata, kui et loobuksin sõidust kas soojale maale või lihtsalt mõnesse põnevasse paika. Turismifirmad pakuvad pealegi ka sellist võimalust, et ei pea kogu reisiraha korraga välja käima, vaid võid seda teha mitmes jaos.

Helju Veskaru, piimakarjakasvataja, OÜ Suurekivi juhataja

Meie jaoks see päris tavaline suvi ei ole, eriti just väljaminekute poolest. Aasta alguses avasime uue farmi, see tähendab, et elektritarbimine on kasvanud ning arved küünivad 2000 euroni. 

Päris hull lugu juhtus maikuu lõpus, mil vargad tegid kuivati elektroonikakilbid täiesti puhtaks. Et neid taastada, tuli hulk raha välja käia. 

Alustama pidi lausa uuest projektist. Ja see kõik on väljaminek, mida ei osanud ette planeerida.

Sügisel tahaks siiski lubada endale nädalase puhkusereisi. Selle eelarveks oleme plaaninud 3000 eurot - umbes 1500 eurot kummagi peale.

Viimati käisime kolm aastat tagasi Hiinas, aga sealt tagasi tulemisega tekkis tõrge, sest Islandil toimunud vulkaanipurse jättis meid mitmeks päevaks tuhavangi. Sellist üleelamist enam ei tahaks.