Üks meeldejäävamaid oli paar aastat tagasi, kui sõitsime sõbrannaga kahekesi Viimsis ühte lahesoppi, kust oli näha ka president Lennart Meri maja.

Õues oli jaanituli – ma ei tea, kas tõrvik või lõke –, millest tõusis suits taeva poole. Päike paistis, kaks lippu lehvisid Meri hoovis ning meie lihtsalt vahtisime seda vaatepilti. See oli nii ilus – tekkis koguni tunne, nagu lehviks president Meri vaim aia kohal.

Jaaniõhtud on enamasti olnud perekesksed, koos sõpradega. Massiüritusi pole ma kunagi armastanud, pigem lõkke ääres istuda ja omi mõtteid mõelda.

ANDERO ERMEL
näitleja

Kui hoolega järele mõelda, siis kõige meeldejäävam jaaniõhtu oli rahvamuusik Celia Roose juures Kikri järve ääres Antsla kandis. See oli hästi korraldatud rahvuslik jaanipidu, kus võeti üksteiselt mõõtu rahvalikes mängudes.

Jaanipäeva puhul ei tea kunagi, milliseks ilm kujuneb – vahel paistab päike, teinekord jälle vastupidi, kallab vihma.

Mis tänavusse jaanipäeva puutub, siis pole plaanid veel selged. Ilmselt läheme koos perega vanavanematele Pikasillale külla. Õhtul teeme tuld, küpsetame natuke liha ja räägime omavahel juttu. Minu jaoks on tähtis, et saab pere ja lähedastega koos olla.

MATI KAAL
Tallinna Loomaaia direktor

Kõige lõbusamad jaaniõhtud jäävad kindlasti noorusaega, kui sai Saaremaal Pöide kandis pidusid peetud.

Siis tuli kogu naabruskonna külarahvas kokku ning pidas kiigeplatsil alati ühe korraliku jaaniõhtu maha. Üheskoos tantsiti ja mängiti hommikutundideni – see oli ääretult vahetu suhtlemisega seltskond.

Üks oluline roll jaaniõhtu õnnestumise juures oli kindlasti koduõllel, mis oli kujuteldamatult hea.

Muidugi on peaaegu iga jaanipäev möödunud saju saatel, kuid ega see siis pidulisi sega. Praegusel ajal pean jaanipidu kitsas pereringis, olen lastega ning räägin neile, kuidas omal ajal jaanipäeval õlut sai joodud.

JÜRI JAANUS
teleprodutsent

Ilusaid jaanipäevi on olnud üsna mitu. Tavaliselt oleme istunud naabrimehega tema õuel, söönud vorstikesi, joonud kangemat kõrvale ning arutanud maailma asju. Kui alguses kirume naisi ja valitsust, siis pärast jällegi kiidame naisi ja valitsust.

Jaanipäev on eriline, sest pole ööd ja pärast seda läheb kõik jälle kurvaks. Siis muutuvad õhtud pimedamaks ja talv hakkab vargsi lähenema.

ANDRES NOORMÄGI
Narva-Jõesuu linnapea

Eks see ilusaim jaaniõhtu lapsepõlve jää. Kipub ju nii olema, et mida kaugem, seda ilusam. Lapsepõlve jaaniõhtud olid suure lõkke ja rahvapeoga. Tähtis oli ka oma pere väike tuleke, milleks tükk aega enne materjali koguti.

Tänavu on mu esimene jaaniõhtu Narva-Jõesuus. Huvitav, milline see tuleb. Linnapeana on mul kohustus maakonnakeskuses tule jagamisel kohal olla ning sealt tuli linnarahvale viia.