Mida veel? Kas püstitame kusagile Lennart Meri kuju, büsti, tema monumendi? Tõenäoliselt võib see kõne alla tulla. Kas nimetame tema auks ühe Tallinna või Tartu olulise tänava? Või linnaväljaku? Seegi pole halb mõte.

Kuid hinge jääb tunne, et kuna Lennart Meri oli Eestis ainukordne, vääriks tema mälestus jäädvustamist kombel, mis oleks sama kordumatu kui isiksus, kes meie seast teisipäeval lahkus.

Selle küsimuse lahendus on minu meelest ilmne. See seisab kümneminutilise autosõidu kaugusel Tallinna kesklinnast ja ühendab Eesti pealinna paljude keskustega Euroopas. Selsamal mandril, mille lahutamatuks osaks luges Eestit Lennart Meri ning millega taasühinemise nimel töötas ta Kadriorus hiliste tundideni.

Andkem Lennart Meri nimi Tallinna lennujaamale. Edaspidi võiks see olla Tallinna Lennart Meri Rahvusvaheline Lennujaam – Lennart Meri International Airport.

Me ei üllataks sellise sammuga kedagi, sest samal viisil on oma suurmehi tunnustanud näiteks Ameerika Ühendriigid, Prantsusmaa ja Saksamaa. Kõik teavad, et New Yorgis asub JFK ehk John F Kennedy International Airport. Presidendi nimi anti varsti pärast sõda tööd alustanud lennujaamale 1963. aastal, kuu pärast Kennedy mõrvamist Dallases.

Kõik oleme kuulnud, et Prantsusmaa pealinna suurim rahvusvaheline lennujaam on Pariis - Charles de Gaulle, ehkki kohanime järgi peaks see olema hoopis Roissy oma (prantsuskeelne ametlik nimetus kõlab Aéroport de Roissy - Charles de Gaulle).

USA pealinnale Washingtonile lähim lennujaam on 1998. aastast peale kandnud president Ronald Reagani nime. Võib-olla veidi vähem on tuntud tõik, et Müncheni lennujaam Saksamaal ristiti 1992. aastal Saksa konservatiivse poliitiku ja kauase Baieri liidumaa peaministri Franz Jozef Straussi nimega.

Lennart Meri lennujaam astuks seega igati väärikasse seltskonda. Loomulikult vajaks selline otsus kõigepealt Lennart Meri omaste nõusolekut ning teiseks ka valitsuse seisukohta, kes on Tallinna Ülemiste lennujaama omanik.

Kuid mis võiks olla veel sobivam koht Lennarti nime jäädvustamiseks kui mitte see lennujaam, mille korda saamise nimel ta ka ise mitmel puhul sõna võttis ja avalikke vigureid korraldas? Ning mis selgelt kehastab tema kirge – rahvusvahelisi suhteid.

Kõige krooniks veel tore sõnademäng, mis aitaks uut nime rahvale kiiresti suupäraseks teha: Tallinna Lennujaam – Lennu jaam.



Pärast 2007. aasta Riigikogu valimisi kirjutati lennujaama ümbernimetamine uue valitsuse koalitsioonilepingusse, kus see oli viimane punkt. Valitsus otsustas lennujaamale Meri nime andmise 2008. aasta sügisel. Ametlikult kannab Tallinna lennujaam Lennart Meri nime 29. märtsist 2009.

Lugu ilmus esmakordselt Eesti Ekspressis 15.03.2006