Teiseks rahvastiku ministri ja tema kabineti. Kõige kõvema reformi teeks keskkonnaministeeriumis ja põllumajandusministeeriumis. Neist looks uue - maaelu ministeeriumi. Valitsemiskuludelt saaks märkimisväärse kokkuhoiusumma - mõne miljardi kindlasti.

Maaelu hõlmab väga laia valdkonda ja pole mingit põhjust hoida lahus metsandust ja põllumajandust. Looduskaitse ja keskkond kuuluvad sinna juurde. Kogu valitsemisala juhtimine on võimalik ministeeriumi ametite vahel ära jaotada. Küllap tuleb odavam ja parem, kui siiani olnud.

Üks valdkond, millelt riik saaks säästa, on erakondade rahastamine riigieelarvest. Meil on kirikud ja kogudused, kes peavad end ülal ja kuulutavad oma tõdesid tänu annetustele ja liikmemaksudele. Kirikud ei riputa linnatänavatele hiigelmõõtmelisi apostlite pilte, et suuremat toetust püüda. Miks peaksid meie parteid ja erakonnad kirikutest eelistatumas seisus olema? Kui leidub kummardajaid ja kuulutatava tõe tunnistajaid, siis leidub ka raha, mis liikmemaksudena kogutakse või korjanduskasti poetatakse. Kirikutele kuuluvad ajaloolised ehitised, millel on kultuuriväärtus. Vaatamata ateistide ülekaalule meie ühiskonnas, ei vaidlusta keegi kirikuarhitektuuri kultuurilist ja ajaloolist väärtust. Erakondade ehitised ei seisa, muudkui kukuvad kolinal kokku. Poliitiliselt uskmatutel aga pole vähimatki soovi parteitemplite müüre laduma hakata.

Loe lisaks Leili blogist.