Pidin täna linna arstile sõitma, Heltermaalt, hommikuse poole üheksase praamiga. Tasulisele arstile muidugi. Nagu te teate, ega siis praegusel ajal enam keegi tasuta arsti juures käi. Aja olin ilusasti kuu aega varem broneerinud, sest tasulise arsti vastuvõtule kiiremini ei saa. Tasuta arstile oleksin saanud muidugi ka minna, aga seda alles suve lõpupoole. Järgmise praamiga ei oleks õigeks ajaks kohale jõudnud, sest see läheb alles pool üks päeval. Muidugi olid kõik eelmüügist müüdavad kohad ammu välja müüdud nagu viimasel ajal pea kõikidel praamidel, ka nädala sees.

Hommikul oli sadamas ootamas oma nelikümmend sõiduautot, kaks veoautot, üks kaubik ja kaks liinibussi. Kogemuse põhjal, nii silma järgi, mitte üleliia palju laevale soovijaid. Aga nendest kümme sõiduautot jäi laevast maha, mina nende hulgas. Küsisin pealepanijalt, et kas nad ikka sõiduautode riiuli panid ka täis?

“Ei pannud. Seda ei lastud üldse allagi. Aga ega mina ei ole kapten. See on kapteni otsus,” vastas too.

“Ja miks?” küsisin mina.
“No palju suuri autosid oli. See on kapteni otsus,” vastas pealepanija uuesti.

Koju tagasi sõites mõtlesin selle olukorra üle ja tuli meelde, et just üleeile jooksis ühest uudistenupust läbi Taavi Rõivase sokipilt Instagramis. Ilusad lillad sokid! Ja Facebookis oli tore pilt rõõmsast kollase jopega Kristen Michalist. Tõepoolest, väga ilus uus kollane jope!

Siis mõtlesin, et ilmselt sellepärast, et need poisid seal oma sokkide ja jopedega eputavad, ei olegi neil aega praamiasjandusega tõsisemalt tegeleda. Ja tõenäoliselt ei saa nad ise arugi, et oma saamatusega selles küsimuses karistavad nad neid inimesi, kes neile tegelikult palka maksavad. Ja suretavad rahuliku südamega elu saartel edasi.

Küll ma sinna arsti juurde ka jõuan, juba sain uue aja aprilli alguseks. Tasulise aja muidugi. Aga kuidas jõuab Hiiumaal toodetud kaup sellise laevaühenduse puhul õigeks ajaks tellijani? Mis hakkab toimuma suvel, mil kõik saarte majutusasutused ja ürituste korraldajad külaliste saabumisele loodavad?

Lugupidamisega,

Märten Kross