taluperenaine Saaremaalt

Mina olen kõike varunud, alates marjadest ja köögiviljast, loomulikult on mul keldris ka talvekartulid. Aga varusin ka oma lamba liha. Olen seda teinud juba aastaid. Säilitan nii, et lõikan üheks söögikorraks parajad portsud valmis, maitsestan ja lasen ahjust läbi, nii et pruun kord peale tuleb. Siis panen kotikestega sügavkülma ja kirjutan peale, kas on supiliha või praeliha. Sellised tükid on väga head kogu talve võtta.

Aili Taal

Taali mesila perenaine

Oleme varunud hoidiseid, ka köögiviljad on olemas. Mida ise ei kasvata, ostame vahetuskaubana teistelt. Kuigipalju jääb aega ka metsas käia, aga vähe. Meevaru on meil loomulikult alati olemas. Lisaks tavalisele meele teeme ka tervist ja immuunsüsteemi tugevdavaid segusid. Haiguste perioodiks on meil näiteks sidruni, mee ja küüslaugu segu. Väga kasulik on ka jõhvika, porgandimahla, küüslaugu ja mädarõika segu. Seda on hea nii eraldi võtta kui kasutada ka jõulude ajal verivorsti kõrvale.

Annika Poldre

ajakirjanik

Nagu varasematelgi aastatel, on nüüdki varutud omakasvatatud kartul, mida ilmselt on liiga palju, sest lihtsam (mugavam) on keeta igasuguseid makaronitooteid.

Moosidega on lõpp! Ei ühtegi purki, marjad on sügavkülmas. Parematel aastatel on mul sügavkülmas jätkunud kukeseeni kevadeni. Sel aastal sai asjata seenel käidud, kuiv oli.

Tänavune uuendus on mahl sügavkülmas. Selleks sai lausa uus väike sügavkülmik ostetud. Ei mingit janti kolmeliitriste purkidega. Hoidiseid ma ei tee, aga võtan neid rõõmsalt kingitusena vastu. Õunad on pappkastidesse pandud.

Sõrmkindad on juba välja otsitud, uus soe sall äsja ostetud, villaseid sokke peaks veel muretsema. Ja küttepuud – need on juba kevadel varutud. Tegelikult tahaks talveunne jääda.

Annely Adermann

TV 3 avalike suhete juht

Minu talvevarude n-ö hulgiladu on tegelikult hoopis Pärnu vanematekodus.

Kartulid, porgandid ja kodune õunamahl tulevad sugulastelt Taalist ja Kilingi-Nõmmelt ning lai valik hoidiseid ema Laililt, kel on rohkem mahti neid vaaritada. Näiteks kreegi-, pohla-, maasika- ja mustikamoosid, sissetehtud kõrvits, kurgid, seened on temalt ja traditsiooniliselt täiesti suurepärased.

Siiski olen igal aastal ka ise talvevarudesse panustanud. Hiljuti tegin õunamoosi apelsiniga ja kõrvitsamarmelaadi pohlaga. Minu leivanumber (ja eriti just abikaasa lemmikkeedis) on õigupoolest põldmarjamoos, kuid mis tänavu jäi tegemata, sest polnud võimalust ämma juurde lemmikkohta marjule minna.

Turult ostsin aedmaasikaid, püreestasin ja panin sügavkülma – nagu igal aastal –, et talvel oleks, mida sooja pehme saiaga süüa või siis jäätisele peale niristada.

Meega varustab meie peret tädi Tõstamaalt, kuigi tänavu toodi uhked meepurgid kohale ka TV 3 kontorilauale, selle eest hoolitses tubli meeskolleeg.