Tamsalu vallavanem

Eelkõige seda, et see tekitaks riigi keskvalitsuse ja omavalitsusliitude vahel konstruktiivse dialoogi. Praegune väljakujunenud läbirääkimiste praktika on paljus Suure Peetri ja Väikese Peetri tasemel. Keskvalitsuse ja omavalitsuste eesmärk peab olema ühine – kodanike elu normaalne võimalikkus kogu riigis.

Rein Kruusmaa

Risti vallavanem

Üldkogu on loodetavasti halduskorralduslike protsesside algataja, sest ühiskonna ootused on kõrged. Olustik on muutumas revolutsiooniliseks, rahulolematus üldiseks.
Reformimispoliitika on olnud ühekülgne, primitiivne ja süsteemitu. On viidatud suurele hulgale uuringutele jms, väidetud, et kõik on selge. Ühiskondlik diskussioon ei ole jõudnud sisuliselt teenusesaaja ehk rahvani, vaid jäänud valitsevate ringkondade manipulatsiooniks.

Sisuliselt toimime me küber­sajandil jätkuvalt XIX sajandi reeglistikuga. Teisalt on praegused omavalitsused justkui väikesed marionetid riigi käes. Üldkogu dokumentide ettevalmistajad on teinud ära suure töö. Deklaratsioonile võiksin kohe alla kirjutada. Diskussiooni algatuseks on siin mõtlemisainest küllaga.

Loodan, et sellest üritusest ei tule ühe või teise erakonna avamäng tulevasügisesteks kohalikeks valimisteks, vaid tegeldakse sisuliselt ja eesmärgipõhiselt avaliku halduse kaasajastamisega.

Ülle Vapper

Halinga vallavanem

Loodan üldkogult kas või mingitki tõuget diskussiooni algatamiseks valitsusaparaadi ja omavalitsuste tasandil. Edasi toimida Suure Peetri ja Väikese Peetri kombel pole enam võimalik.

Aarne Põlluäär

Orissaare vallavanem

Kui arvestada tõsiasja, et riiklikult on suhteliselt küsitavalt paika pandud omavalitsuste funktsioonid ja püütakse iga hinna eest kohalikke omavalitsusi üle politiseerida, siis on viimane aeg omavalitsustel ise seisukohad selgeks rääkida ja võtta ühine suund.

Kui riik peab seisma oma rahva huvide eest, siis kohalik omavalitsus peab sedasama kitsamas võtmes. Riik ja omavalitsus on sünonüümid, peaksid seda olema ka reaalses elus.

Olen haldusreformi pooldaja. Küll ei ole keegi välja pakkunud sobivat varianti, mille puhul ei tekiks mingite piirkondade hääbumist. Esindan Saaremaa kõige idapoolsemat omavalitsust ja olen veendunud, et praeguste plaanide kohaselt tekiks siia ääremaa.

Loodan, et esimese linnade ja valdade üldkoguga seatakse konkreetsed sihid ja suunad probleemide lahendamiseks. Samuti peaks saama paika omavalitsuste prioriteedid Euroopa Liidu uueks eelarveperioodiks. Vähetähtis ei ole ka rahastamiskorraldus.

Värner Lootsmann

Loksa linnapea

Küsimuse võiks püstitada ka nii: kas usute mingisse läbimurdesse riigi halduskorralduses üldkogu otsuste valguses?

Riigi haldussüsteem vajab korrastamist tervikuna, mitte ainult regionaalsel tasandil, kuid olen üldkogul saavutatava suhtes skeptiline. Olen tutvunud väga paljude otsuste/seisukohtadega, mis on välja käidud laiapõhjaliste komisjonide-töögruppide poolt viimase 15 aasta jooksul. Tulemust ei ole. Kuni meil puudub valitsuskoalitsioon, kes sooviks riigihaldussüsteemi korrastamist, jäävad vastuvõetavad deklaratsioonid vaid asjalikeks ettepanekuteks.