ekspert

Ise ma hoidiseid ei tee, aga naine teeb küll. Sel aastal on tehtud juba aedmaasikamoosi. Musta sõstra ja vaarikate jaoks on siin Lääne-Virumaal veel vara, kuid kindlasti plaanime ka neid sisse teha. Väiksel määral tegime ka maasikakompotti. Vähe sellepärast, et aastate jooksul oleme kõik juba isu täis saanud. Eks kõik asjad siin maailmas tüütavad ära, kui neid liiga palju saab.

Rain Simmul

näitleja

Ise teen ma küll väga harva hoidiseid, sest alati pole selleks mahti. Ja ma ei oska öelda, kas seekord ikka leian aega – suvel on näitlejal võimalus ka väljaspool koduteatrit tööd teha.

Aga kui siiski õnnestub aia- või metsasaadustega midagi ette võtta, piirdun põhiliselt maasika-toormoosiga. Selles pole midagi keerulist – tambi maasikad puruks, sega suhkruga, ja ongi hea pannkoogi peale panna. Vahel olen ka seeni sisse teinud, aga igal aastal ei ole aega seenel käia. Mustikad ja murakad on muidugi fantastilised, aga neid saab nii harva. Ema ja ämm kokkavad kõvasti ning varustavad meid. Kurgid, moosid, mahlad ja mis kõik veel – nemad oskavad neid asju teha. Ühel aastal tehti õunamahla nii palju, et jätkus kogu talveks – see oli väga vahva.

Olari Taal

ärimees

Kui üldse meil keegi hoidistega tegeleb, siis on see abikaasa. Ma arvan, et eks ta moosi natuke teeb. Vanasti keetsid meie vanemad kõik moosid valmis, seetõttu meil endal sellist kommet ei ole.

Reet Linna

teletoimetaja ja saatejuht

Tavaliselt ma teen moose, kuna mul on terve hulk lapselapsi ja kõik tahavad midagi. Valmis on juba apelsini-, rabarberi- ja maasikamoosid. Apelsini ja rabarberi oma katsetasin esimest korda ning pärast purkipanemist polegi neid veel proovinud. Ei mäleta enam, kust ma need retseptid leidsin. Jooksvalt panen muidugi kogu aeg marju sügavkülma, et oleks hiljem võtta. Sügise poole teen ploomikompotti, plaanis on ka kurke hapendada. Võib-olla proovin veel astelpajust midagi teha. Meile on oluline, et oleks vitamiinirikas.

Kristine Liiva

kodune

Kõige rohkem teen alati maasikamoosi, sel aastal on kõik juba tehtud ja keldris ootamas. Teisi moose meil lihtsalt ei sööda nii palju. Proovimise pärast olen teinud pirni, vaarika-musta sõstra, õuna-kaneeli ja igasuguseid muid moose. Mahladest teen põhiliselt kirsi ja musta sõstra oma. Aroonia- ja põldmarjamahla olen ka aastate jooksul päris palju teinud. Seentest panen kõige enam tallele marineeritud kuuseriisikaid, sest need meeldivad meie perele kõige rohkem. Hoidiste tegemine on minu jaoks iga-aastane traditsioon. Kunagi tegid neid mu vanaema ja ema, nüüd on minu kord.