piimakarjakasvataja

Tunnen, et hea meelega õpiks juurde kokandust. Söögitegemine on suur kunst. Aiandusest tahaks rohkem teada saada. Mul on endal hästi palju lilli aias, aga peale lillede on ju veel teisigi ilusaid taimi, mida kasvatada. See on ju terve teadus, mille kohta tahaks tõepoolest rohkem teada.

Loodushuviline olen lapsepõlvest saati olnud. Mitte ainult taimed, vaid ka loomad on mind huvitanud. Kui keskkooli lõpetasin, seisin valiku ees, kas minna õppima agronoomiat, kehakultuuri või hoopis loomaarstiks. Lõpuks langes valik ikkagi loomaarsti kasuks. Selle eriala ma tollases EPAs ka lõpetasin.

Õpiksin hea meelega võõrkeeli juurde. Inglise ja soome keelega saan praegu hakkama, kuid saksa keelt võiks ka osata.

Tegelikult on soove, mida võiks veel elus juurde õppida, palju rohkem, kui on vaba aega.

ANNELI TUMANSKI

õpetaja

Omal erialal inglise keele õpetajana peab kogu aeg midagi juurde õppima ja uute asjadega kursis olema. Tuleb ju pidevalt juurde uusi sõnu ja väljendeid, erinevaid ütlusi.

Tegelen samuti rahvusvahelise projektitööga, mis nõuab arvutiga väga head läbisaamist. Seetõttu täiendan end veebipõhiste töövahendite koolitustel, et klassis lastega neid oskusi ja teadmisi hiljem kasutada.

Koolis õpetamise kõrvalt tegelen ka giiditööga, mis nõuab pidevat õppimist ja enesetäiendamist. Eriti palju olen end täiendanud ajaloos, kuid see on nii lai valdkond, mis ei saa kunagi täiesti selgeks.

MATI TALVIK

telemees

Mina olen telesaateid tehes väga palju suhelnud ajaloolastega ja nendelt juurde õppinud. Õigem oleks vast öelda, et ega nad ei õpeta mind, pigem oleme püüdnud üheskoos valgustada rahvast. Aga ma rõhutan, et see on üks pidev protsess, kusjuures targemaks saab igal hetkel. Loodan, et ka televaatajail õnnestub neid saateid vaadates millegi võrra rikkamaks saada.

Kindlasti tahaks aga osata paremini ja rohkem võõrkeeli. On ju ilmselge, et võõramaalasega suheldes lahenevad paljud asjad hoopis sujuvamalt, kui rääkida nende endi emakeeles. Õnneks on tänased noored sellest aru saanud ning õpivad keeli hoolega.

Kui vähegi jõudu ja aega oleks, siis õpiks ära peale inglise keele ka prantsuse, saksa, hispaania keele.

Ja veel – võib-olla tahaksin palju paremini osata kõike seda, mis on seotud autoga. Praegu on nii, et rooli keeran ja sõita ka oskan, aga auto hingeelust ei tea suurt midagi. See ei tähenda veel, et oleksin väga eluvõõras mees. Kuid üks asi jääb mul siiski selles elus tegemata – maja ma oma kätega üles ei ehita. Ja sellest on mul tegelikult kahju.

PEETER TULVISTE

psühholoog ja poliitik

Keskkoolis olles kujutasin ette, et lähen ajalugu edasi õppima. Aga vanemad tegid mulle selgeks – ilmselt oli sedasorti jutuajamisi väga paljudes tolle aja Eesti peredes –, et ajalugu ei ole mõtet õppima minna. Mitte sellepärast, et ala oleks kuidagi vale või ebahuvitav, vaid lihtsalt aeg oli selline.

Mulle meeldib jälgida neid inimesi, kes oskavad midagi sellist, mida mina ei oska. See on väga õpetlik ja rikastav. Mida aeg edasi, seda enam inimesed ei püsi ühel alal, vaid täiendavad kogu aeg oma teadmisi ja oskusi. Ja kui midagi veel õppida tahta, siis end oma alal veelgi täiustada.