näitlejaja lavastaja

Sel aastal tähistan ma 20. augustit Viljandi lossimägedes üheskoos oma sõprade ja mõttekaaslastega uuspatriootlikke laule lauldes. Nimelt aitan korraldada säärast üritust nagu “Uuspatriotistlik laulupidu”. Noored muusikud astuvad üles omakirjutatud loominguga ja sellisel kujul tähistame meie oma vabadust ja otsime ka sõnale “patriotism” täna, siin ja praegu kehtivat vastet.

Usun, et see saab igas ajahetkes ainult pealetuleva põlve kaudu uuesti tekkida. Kodu, armastuse ja vabaduse tunnet ei saa keegi eemalt dikteerida ega peale suruda. Iga põlvkond peab selle avastama enda jaoks uuesti. Seejuures ei tasu unustada vana. Sest sealt oleme me oma alguse saanud.

Mina olin ema kõhus, kui tema Balti ketis seisis. Mina paterdasin sipupükstes ringi, kui ema käis rublasid kroonide vastu vahetamas. Kroone eurode vastu vahetasin ma aga juba ise.

Meie, beebibuumi põlvkond, on suureks kasvanud. Taasiseseisvunud Eesti on ühes meiega sisenenud täiskasvanuikka. Nüüd tuleb edasi liikuda.

TRIVIMI VELLISTE

poliitik

Kuna olen Konstantin Pätsi muuseumi esimees, siis külastame igal aastal sel päeval Kadri­oru roosiaeda ning paneme president Pätsi ja Meri mälestusmärgi juurde pärjad. Sellest  on saanud juba traditsioon. Õhtul lähen aga presidendi vastuvõtule. Leian, et 20. august on praeguses ühiskonnas piisavalt tähtsustatud ning sellele päevale pööratakse iga aastaga aina rohkem tähelepanu.

LIIA HÄNNI

E-riigi Akadeemia e-demokraatia programmi direktor

Saatuse tahtel olin 20. augustil 1991 nende 69 Ülemnõukogu saadiku hulgas, kes hääletasid kivirahnudega kaitstud Toompeal Eesti iseseisvuse taastamise poolt. See otsus oli hädavajalik, et Eesti lõplikult lahti rebida kokkuvarisevast impeeriumist ja taastada Eesti Vabariik nii de jure kui ka de facto.

Koostöös Eesti Kongressi esindajatega sündinud otsus andis tolleaegsele Ülemnõukogu moodustatud valitsusele mandaadi taotleda Eesti Vabariigi nimel diplomaatiliste suhete taastamist teiste riikidega ning näitas kätte tee põhiseadusliku riigivõimu kehtestamiseks. Selleks nägi otsus ette uue põhiseaduse väljatöötamise ja selle alusel Riigikogu valimiste korraldamise 1992. aastal.

Nii ka läks – saime tagasi oma riigi. See on meie rahva ühine võit, mis on tähistamist väärt. Sel augustipäeval koguneb Toompeal traditsiooniliselt 20. augusti klubi. Meenutame olnut ja mõtleme Eesti tulevikule.

OLARI TAAL

ettevõtja

Ausalt öeldes taasiseseisvuspäeva kui sellist eriti ei tähistagi. Nii sel aastal kui ka eelnevatel on mul olnud kutse Kadrioru parki, presidendi vastuvõtule. Vanasti, kui aktiivsemalt jahiga tegelesin, sai 20. augustil, mil algab pardijaht, ka püssi lastud. Nii oli see ka 20. augustil 1991. Leian, et praegu tähtsustatakse 20. augustit just parajal määral. Kuna meil on kommunikatsiooniajastu, ei tohikski seda oluliselt rohkem tähtsustama hakata. Muidu muutub asi naeruväärseks.