Ülaltoodud read pärinevad Tammsaare 1934. aastal ilmunud artiklist “Õnnelikest ja õnnetuist aegadest”, mis mullu kirjaniku artiklikogumikus taas trükivalgust nägi. Jutumärkidesse ei pannud ma tsitaati sellepärast, et sisu poolest võiksid vist paljud meist sellele alla kirjutada. Kõik on ju Eesti riigis parem kui kunagi varem, ent ometi pureb hinges mingisugune uss. Isegi president Toomas Hendrik Ilves on vist selle tõugu hävitustööst ära kohkunud ning palub nüüd inimestel sõnastada põhjusi, miks on Eestis elada hea, mitte halb.

Presidendi üleskutse näib sihtivat ennekõike nende eestlaste hingekeeli, kes proovivad ussi vaigistamiseks õnne hoopis mõnel muul maal ja Eesti lörtsi oma jalgadelt pühivad. Kuid tark Tammsaare teadis juba 80 aastat tagasi, et selle “seletamatu taudi” eest pole läänemaailmas kuskil pääsu, sest rahulolematuse ja õnnevõimetuse põhjused on palju sügavamal kui lihtne argiheaolu või selle puudumine.

Need põhjused on peidus inimese enda hinges.

Praegu toimuva rahvaloen­duse tulemusena peaksime teada saama, kui paljud on Eestist lahkunud. Huvitav oleks kunagi lugeda uurimust, kuidas nad oma otsusega tagantjärele rahul on. Kas suurem sissetulek kaalub üles purunenud perekonnad või võõrsile kaasa võetud lastele peale sunnitud keele- ja kultuurivahetuse?

Ma ei ironiseeri, sest on võimalik, et minekuotsus on õige. Meenub lugu Teise maailmasõja ajal Ruhnule truuks jäänud ruhnurootslasest. “Oleks pidanud ikka samuti minema,” nentis naine aastakümneid hiljem, kui kohtus kodusaart külastama tulnud jõukate, rõõmsate ja hea tervisega põgenikega.

Presidendi Facebooki-lehel on praegu kõige populaarsemaks hääletatud argument, et tänu ID-kaardile saab meil asju ajada ilma Eestis füüsiliselt kohal viibimatagi. Tähendab, Eestis on hea elada seetõttu, et siin ei pea elama?

Ülejäänud mõtete seas domineerivad komplimendid Eesti loodusele ja eestlaste iseloomuomadustele. Need on muidugi kõige sügavamad tunded, millel kodumaa-armastus rajanebki. Kuid võib-olla oleks eestluse tulevik kindlam, kui meil oleks põhjust nimekirja lisada ka ratsionaalseid argumente: Eestis on hea elada, sest siin saab ka lihtsa töö eest inimväärset palka; sest siin sõidavad linnade vahel kiired ja mugavad rongid; sest siin ei ole kogu elu koondunud vaid linnadesse.

Tammsaare kirjeldatud ussist see meid muidugi ei päästaks, aga ehk oleks siis temaga kergem toime ­tulla.