Kevadel avasime Kokora külakeskuses raamatukogu. Vahepealsel ajal kadus sealt raamatukogu ära, kuid kohaliku külaseltsi eestvõttel tehti vana hoone korda ning vald maksab raamatukogutöötaja palga ja muud kulud kinni.

Raamatukogu on maainimestele üks peamisi suhtluskohti, mis neile jäänud. See on kohaliku kultuuri ja elu kandjaks ja see ei tohi kaduda. Meil on vallas raamatukogud veel Nina külas ja Alatskivil.

Kuna töö võtab palju aega, jääb raamatute lugemiseks vähe mahti. Enamasti ammutan vajamineva info internetist.

ANDRES TAMM
Soone talu peremees Tartumaalt

Raamatukogud on olnud läbi aegade oluline osa külakultuurist. Kui väike poiss olin, külastasin raamatukogu väga usinasti. Nii sai aega kasulikult ja huvitavalt sisustada.

Paljudele on raamatukogu ka praegu väga tähtis. Mu kodukandi Nõo raamatukogu on ilusasti korda tehtud ja seda on nüüd kõigil mõnus külastada. Seda võimalust kasutavad paljud. Ise satun elutempo tõttu sinna küll üsna harva, kuid see-eest käib tütar seal sageli.

CONTRA
luuletaja Urvastest

See on ülioluline, mõnes külas on see viimane elu- ja kokkukäimispunkt. Vaimuvalguse jaoks on see ka vajalik. Raamatukogu on koht, kus saab jalgsi kohal käia ja mis küla vaimuelu koos hoiab.

Eks aeg-ajalt külastan seda ise ka, kuigi viimasel ajal vähem. Mul on koju tekkinud hulk raamatuid, mis veel läbi lugemata. Pean küll tunnistama, et maaraamatukogus käin vähem. Pigem on see Võru raamatukogu, mis rohkem tee peale jääb.

ENE RAUDAR
Illuka vallalehe toimetaja

Maaraamatukogu on sageli küla info- ja seltsielu keskpunkt. Paljudele eakatele on see ainus koht, kus ehk korra nädalas suhelda saab. Ja kui raamatukogutöötaja juhtub avatud olekuga olema, tahavadki kõik seda külastada… Lisaks kirjanduse laenutamisele saab soovi korral siis ka infot elust-olust.

Mina külastan raamatukogusid üsna sageli, kuid mitte niivõrd lugemise laenutamiseks, kui just mõnest huvitavast üritusest osa saamiseks.

Olen mööda Eestimaad ringi sõites käinud paljudes raamatukogudes ja näinud, et õnneks enam väga õnnetus seisus ruume polegi.

LAINE RANDJÄRV
Riigikogu aseesimees

Maaraamatukogud ehk rahvaraamatukogud on kindlasti olulised kultuurikeskused, mis toetavad piirkonna kogukonna identiteeti ja kultuurihuvi. Lisaks raamatukogu teenusele osutatakse neis enamasti teisigi teenuseid. E-teenused on paljudele tasuta kättesaadavad just raamatukogude internetiühenduse vahendusel. Raamatukogu saalides peetakse kultuurisündmusi, kokkutulekuid ja koosolekuid, koolitusi ja korraldatakse ka näitusi. Seega on nende roll ülioluline.

Kultuuriministrina külastasin mitmeid maaraamatukogusid, aga lugejana pean tunnistama, et kasutasin maaraamatukogude teenust viimati umbes kuus aastat tagasi, mil laenutasin Tsirguliina raamatukogust suveks endale juturaamatuid.