Kulle Raig, kultuuriloolane

Kindlasti võiks olla. Aga aega selleni tõenäoliselt läheb, ja mitte vähe. Eelduseks on mitte üksnes see, et meie suurim vähemus – venelased – tõeliselt lõimuvad, vaid ka see, et eestlased õpivad olema kannustav ja heatahtlik enamus, mis omakorda eeldab teatud suuremeelsust.

Jevgeni Ossinovski peaministriks, Sergei Metlev välisministriks! Oleks ju hõrgutav näha neid rahvusvahelistel foorumitel oma vene kolleegide Eestit puudutavaid süüdistusi tõrjumas.

Mart Ummelas, ajakirjanik

Isiklikult minu jaoks pole mingit vahet, mis rahvusest keegi on, kui ta on piisavalt arukas ja ühtlasi inimlik.

Eesti peaministriks võiks minu poolest olla ka venelane, kui ta oskab hästi eesti keelt ja tunneb meie kultuuri. Iseasi et minu(suguste)st sõltub praeguses Eestis väga vähe.

21 iseseisvusaastat pole kahjuks kõrvaldanud seda nähtamatut, kuid selgelt tunnetatavat umbusu seina eesti- ja venekeelsete Eesti elanike vahelt. Enamik eestlasi vaevalt veel kümmekonna aasta jooksul nõustuks elama riigis, mille peaminister pole eestlane, vähemasti pooleestlane (näiteks üks vanemaist juut, lätlane, soomlane vms).

Kui juba neid eestlasi, kes venelastega hästi läbi saavad, tembeldatakse reetureiks, mida arvata siis venelasest peaministri võimalustest!? 

Kui Euroopa Liit muutub föderatsiooniks, siis võiks ka Eesti peaministriks saada mis tahes rahvuse esindaja.

Juhan Särgava, Harjumaa mahetootja

Ei ole reaalne. Ei ole. Meie tuumikhoiak on nii palju teine. Kuni see mõtlemine hääletamisel domineerib, sellise asjaga ei lepita lihtsalt. Valijaskonna tuumik, enamus, nende hoiak segab selle võimaluse ära.

Jõuda sellise situatsioonini, et meil oleks venelasest peaminister, võtab ikka väga palju aega. Aga vene nimi võib olla. Ossinovski meeldib mulle küll, tema tuleks minu eest ka välja. Ent kindlasti mitte veel järgmistel valimistel.

See peab ikka olema väga hästi eesti keelt oskav, väga hästi oma asja tundev mees. Kuid praegu ei ole see olukord veel reaalne.

Igor Kotjuh, kirjanik

Ma ei oska sellele küsimusele vastata. Leian, et küsimus pole rahvuses, vaid juhi omadustes. Targal, kompetentsel ja karismaatilisel isiksusel on kõik teed valla. Olgu ta mustanahaline nagu Obama. Aga see käib kõikide valdkondade kohta.

Heikki Ahonen, teisitimõtleja

Ma arvan, see juhtub üsna varsti, võib-olla järgmistel valimistel. Selle poole me ju püüdlemegi, et siinne venelane integreeruks. Ja tühimik peab täituma. Kas keegi Ameerikas enne Barack Obamat arvas, et mustanahaline võiks lähitulevikus presidendiks saada?

See konkreetne persoon võib tulla Tallinnast, aga miks mitte ka Narvast. Ja mul ei olekski selle vastu midagi. Ma olen väga liberaalne rahvuslane.