Aga kindel on, et suurim rahvusvaheline üritus Eesti ajaloos toimub. Selle kõrge kohtumise korraldamine Tallinnas on väga suure märgilise tähendusega, mis väljendab tunnustust Eesti riigile. Just siin arutatakse NATO tulevikku puudutavaid küsimusi ning siin oodatakse meilt olulist panust.

Liikmesriikide esmaseks julgeolekutagatiseks on NATO musketärlik põhimõte “üks kõigi, kõik ühe eest”, millest peavad lähtuma ka kõikvõimalikud tulevikuplaanid. NATO eesmärk ei ole sõdade pidamine, vaid nende ärahoidmine.

1949. aastal loodud ühenduse põhimõtted on transatlantiline koostöö, demokraatlike väärtuste levitamine ning ühiselt julgeoleku tagamine. 50 esimese aasta jooksul kaitses NATO vabasid Euroopa riike kommunismitondi eest. Pärast Nõukogude Liidu lagunemist ei kaotanud liit oma tähtsust, vaid laiendas tegevusraadiust ja -valdkondi.

Kindlustuspoliisist parem

Liikmelisust NATOs on võrreldud kindlustuspoliisiga. Isegi siis, kui kodus on korralik elektrisüsteem ja suitsuandurid, on oma vara kindlustamine tark tegu. Igakuine makse on mitu korda väiksem kui summa, mis võimaliku tulekahju korral hüvitatakse. Eesmärk on tulekahju vältida, kuid kui see ei õnnestu, ei jää pere vähemalt lageda taeva alla.

Ka rahas mõõdetav panus, mille Eesti NATO-le annab, on võrreldamatult väiksem sellest, mida me vastu saame. Meid kaitseb maailma võimsaim armee, mille koosseisus on parimad hävitajad, tankid ja ristlejad.

Lähen võrdluses veelgi kaugemale ja ütlen, et liikmelisus NATOs on kindlustusleppest parem tehing. Tulekukk ei küsi kindlustuspoliisi olemasolu, kuid riiukukest välisriigile on NATO punaseks rätikuks. Seda tõestab tõik, et ükski riik ei ole alliansi ajaloo jooksul julgenud selle liikmesriiki rünnata.

Aga NATO mõjub heidutavalt vaid seni, kui kõik liikmesriigid on valmis sellesse panustama. Eesti sõdurid kaitsevad vapralt rahvusvahelist julgeolekut Afganistanis ja on selle eest maksnud kahjuks ka kõrgeimat hinda. Meie küberspetsialistid arendavad NATO elektroonilist kaitsevõimet.

Otsus korraldada välisministrite kohtumine just Tallinnas on järjekordne tõestus, et meie panust on tähele pandud. See on tunnustuseks meie tööle ja mingi tuhk ei suuda seda häirida. Aga kohtumise faktist tähtsam on selle sisu.

Tallinnaga sinasõbraks

Tallinnas arutatakse alliansi tulevikuga seotud küsimusi, ja olenemata rasketest valikutest, võib uskuda, et eelmisel sajandil loodud kõige tegusam kaitse-, aga ka poliitiline liit saab nendega hakkama. Kõik selle liidu teemad on ka Eesti teemad, mis puudutavad iga eestlase julgeolekut ja heaolu.

Lisaks töistele kohtumistele on meil hea võimalus külalistele kahe päeva jooksul näidata, kui kaunis on Tallinna vanalinn ning kui ilus on Eesti. Ning võib kindel olla, et ministrid ja teised kõrged ametnikud, kes siit lahkuvad, ei aja Tallinna ja Riiat enam kunagi segamini.